Безплатно пътуване за Деня на благодарността? Рансъмуер вирус хаква транспортната система на Сан Франциско

от Джули Сплинтърс - -

Въпреки че рансъмуер вирусите остават гореща тема в кибер пространството, те постепенно се прехвърлят и в истинския свят. Миналата седмица, пътниците на Железопътната система на Сан Франциско (MUNI) изпитаха ефектите на рансъмуер нападението – поради хакерска атака насочена към системата чрез Mamba рансъмуера, те получиха безплатни пътувания. Въпреки че този инцидент не е довел до големи загуби или сериозни последствия, проникването на виртуални вируси в действителността се превръща в обезпокоителен проблем. 

Жителите на Сан Франциско били изненадани, когато получили възможността да пътуват с Общинските железници безплатно в деня на Черния петък. Докато автоматите за билети показваха съобщения като “не работи” или “безплатно пътуване”, всичките 2000 свързани системи бяха затворени и на техните монитори се виждаше: “Системата е хакната. Всички данни са криптирани. Свържете се за ключ (cryptom27@yandex.com)ID:681 (You Hacked, ALL Data Encrypted. Contact For Key(cryptom27@yandex.com)ID:681 ,Enter“). Измамниците искат 100 биткойна (приблизително 73 000 щатски долара) в замяна на възстановяването на системата, но няма информация дали MUNI са платили сумата. Специалистите спекулират, че този вирус е разновидност на HDDCryptor. И все пак, както вече споменахме, HDDcryptor представлява само една част от по-голяма рансъмуер кампания, известна като Mamba. Следите водят към група от калифорнийски рансъмуер хакери, наричащи се Andy Saolis. Не е известно дали похищението е прекратено от самите хакери в неделя следобед или това е станало благодарение на специалистите по сигурността на железниците. 

Ransomware paralyzes SF transport system

Този път обикновените потребители са имали полза от протеста на кибер престъпниците срещу определена компания и все пак този факт повдига много въпроси без отговори и притеснения. Ако хакерите имат достъп до такива важни системи, какво би станало, ако парализират електричеството в града, региона или цялата държава? Тъй като компютърните системи наблюдават не само банкови операции, публични услуги, забавления, но и жизненоважни сфери като болници и транспорт, това всеки ден дава нови възможности на хакерите. Видът на кибер атаките много зависи от съвестта на рекетьорите. Докато някои създатели на рансъмуер не се въздържат и нападат болници, което води до отмяна на стотици медицински операции, други показват кибер възможностите си по различен начин. Тези случаи на кибер активизъм не трябва да бъдат пренебрегвани, тъй и виртуалният, и реалният свят изпитват чудовищни последствия от това.    

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Джули Сплинтерс е редактор на новините на Virusi.bg. Има бакалавърска степен по Английска филология, обаче интересът

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Прочети на друг език

Вашето мнение за Free rides on Thanksgiving day? Ransomware hacks San Francisco’s transport system

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук