Безплатно пътуване за Деня на благодарността? Рансъмуер вирус хаква транспортната система на Сан Франциско

Въпреки че рансъмуер вирусите остават гореща тема в кибер пространството, те постепенно се прехвърлят и в истинския свят. Миналата седмица, пътниците на Железопътната система на Сан Франциско (MUNI) изпитаха ефектите на рансъмуер нападението – поради хакерска атака насочена към системата чрез Mamba рансъмуера, те получиха безплатни пътувания. Въпреки че този инцидент не е довел до големи загуби или сериозни последствия, проникването на виртуални вируси в действителността се превръща в обезпокоителен проблем.

Жителите на Сан Франциско били изненадани, когато получили възможността да пътуват с Общинските железници безплатно в деня на Черния петък. Докато автоматите за билети показваха съобщения като „не работи“ или „безплатно пътуване“, всичките 2000 свързани системи бяха затворени и на техните монитори се виждаше: “Системата е хакната. Всички данни са криптирани. Свържете се за ключ ([email protected])ID:681 (You Hacked, ALL Data Encrypted. Contact For Key([email protected])ID:681 ,Enter“). Измамниците искат 100 биткойна (приблизително 73 000 щатски долара) в замяна на възстановяването на системата, но няма информация дали MUNI са платили сумата. Специалистите спекулират, че този вирус е разновидност на HDDCryptor. И все пак, както вече споменахме, HDDcryptor представлява само една част от по-голяма рансъмуер кампания, известна като Mamba. Следите водят към група от калифорнийски рансъмуер хакери, наричащи се Andy Saolis. Не е известно дали похищението е прекратено от самите хакери в неделя следобед или това е станало благодарение на специалистите по сигурността на железниците.

Този път обикновените потребители са имали полза от протеста на кибер престъпниците срещу определена компания и все пак този факт повдига много въпроси без отговори и притеснения. Ако хакерите имат достъп до такива важни системи, какво би станало, ако парализират електричеството в града, региона или цялата държава? Тъй като компютърните системи наблюдават не само банкови операции, публични услуги, забавления, но и жизненоважни сфери като болници и транспорт, това всеки ден дава нови възможности на хакерите. Видът на кибер атаките много зависи от съвестта на рекетьорите. Докато някои създатели на рансъмуер не се въздържат и нападат болници, което води до отмяна на стотици медицински операции, други показват кибер възможностите си по различен начин. Тези случаи на кибер активизъм не трябва да бъдат пренебрегвани, тъй и виртуалният, и реалният свят изпитват чудовищни последствия от това.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Джули Сплинтерс е редактор на новините на Virusi.bg. Има бакалавърска степен по Английска филология, обаче интересът

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни