Как да се предпазим от вируса Locky: 5 съвета да се справим

Трудно ще намерите компютърен потребител, който да не е чувал за Locky вируса и нанесените от него огромни щети в целия онлайн свят. В случай, че рядко използвате Интернет и евентуално не познавате този вирус и защо причинява толкова много поразии, ние с радост ще ви просветлим за тази киберзаплаха. Вирусът Locky е програма от т.нар. тип рансъмуер, която се цели във вашата лична информация и я криптира. След това тя ви показва съобщение за откуп, като изисква от вас определена сума пари, която да платите, за да ви бъдат възстановени файловете. Поради комплексността на този вирус, той е успял да зарази хиляди компютри по цял свят и се смята, че е присвоил милиони долари от лични и корпоративни потребители. Изненадващо е, че все още този вирус не може да бъде спрян и продължава да вилнее във виртуалния свят. Ето защо, ние ви предоставяме някои препоръки, които ще ви помогнат да се предпазите от проникването на Locky вируса в компютъра ви и да намалите евентуалните щети от това. Описани са по-долу:

Protect your computer from Locky virus

  • Избягвайте отварянето на съмнителни имейли или спам, които изглеждат все едно са изпратени от правителствена институция. Наблюдава се, че зловредния софтуер предпочита да се разпространява чрез имейли, които съдържат прикачен файл Word или JavaScript. Бъдете внимателни с всякакви имейли, които съдържат подобно заглавие ATTN: Invoice J-98223100 (Внимание: Фактура J-98223100) или други подобни. Дори да имате редовна работа със съответната институции, попитайте ги директно,в случай че имате някакви съмнения. Ако работите в компания, инструктирайте колегите си да бъдат внимателни с имейлите получени от непознати податели. Запознайте ги с тази заплаха.
  • Архивирайте редовно системните си файлове. Може да използвате външни дискове за съхранение на информация, онлайн решения за архивиране, облаци за съхранение на информация и други варианти, за да запазите най-ценните си файлове. Имайте предвид, че в повечето случаи данните съхранявани на онлайн носители като (Dropbox, Google Drive или Microsoft OneDrive) могат да бъдат заразени с рансъмуер, защото те са свързани с компютъра ви чрез мрежата.
  • Инсталирайте надежден защитен софтуер. Много е важно да имате такава програма, тъй като може да проверите заразените файлове, особено троянски коне, които имат способността да се маскират изкусно. Освен това, много важно е редовно да актуализирате антишпионския си и антивирусния софтуер, така че да може той да получава най-новите дефиниции за вируси колкото се може по-често. Програмата против зловреден софтуер често може да ви бъде от полза и за по-малки зловредни заплахи.
  • Обновявайте ежедневно системния си софтуер. Разбира се, актуализациите са от решителни значение. Притежавайки най-новата версия на бразър означава, че вероятността от похищаване с рансъмуер вирус е минимална. Освен това, обновяването на системните програми не само ви осигурява по-ефективна работа на компютъра, но също така намалява вероятността за нанесени щети.
  • Деактивирайте макро настройките. Една от особеностите на рансъмуер вируса Locky е, че се активира от само себе си, ако са активни макро настройките на системата. Ако не са, то тогава вирусът ви моли да ги активирате. Разбира се, вие трябва да игнорирате това искане. Без значение, че макросите са деактивирани по подразбиране от Microsoft, уверете се, че настройките за това на вашия компютър и на компютрите на вашите колеги са правилните.

В заключение, тези мерки за сигурност, ще ви помогнат да се предпазите от рансъмуер вируси. И все пак, нека бъдем реалисти и да не забравяме поговорката „Ако искаш мир, готви се за война“. Ако компютърът ви е заразен, прочетете инструкции за премахване на Locky вируса.

За автора
Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни