Компютърни вируси и малуер

от Лусия Дейнс - - Обновено | Тип: Всички

Компютърните вируси (или малуер) са зловредни програми, създадени за започване на неоторизирани дейности върху засегнатата компютърна система. Те могат да доведат до сериозни проблеми с компютъра, затова потребителите трябва да избягват инсталирането на вируси на компютрите си. В повечето случаи компютърните вируси са създадени за генериране на пари, така че могат да следят жертвата и да събират лична информация или нелична такава. Освен това могат да предизвикат пренасочвания, забавяния на системата и подобни проблеми. Адуерът, браузърния хайджакър, рансъмуерът, троянецът и спайуерът са най-популярните видове малуер.

Малуерът инфектира системата без позволението или знанието на потребителя. Може да свалите подобен зловреден софтуер на компютъра си в пакет с нелицензиран софтуер, като например нелегални игри, анти-спайуерни/антивирусни кракове и подобни. Потребителите трябва да са много внимателни с имейлите си, защото може да са пълни със зловредни линкове или инфектирани приставки. На последно място, специалисти по сигурността предупреждават за нелегални сайтове и подвеждащи изскачащи реклами, които също се използват активно в разпространението на малуер. Ако една реклама изглежда прекалено хубава, за да е истина, то трябва да я игнорирате. Почти всяка подобна програма може да бъде спряна с помощта на надежден анти-малуер. Въпреки това понякога дори най-мощният софтуер за сигурност не успява да предпази компютъра Ви, тъй като всички вируси непрекъсно се обновяват и отнема време за изкарването на нови ъпдейти за анти-малуер.

Функционалността на компютърния вирус зависи от неговия тип, но загубата на пари и данни са най-големите проблеми, предизвикани от зловредните софтуери. Жертвите също така могат да попаднат на проблеми, свързани със сърфирането (промяна на началната страница/стартовата страница/страницата за нов раздел, промяна на рекламното съдържание, пренасочвания към зловредни сайтове и др.) или такива, свързани със самата система (забавяния на системата, проблеми при стартирането на легитимен софтуер, появата на фалшиви системни скенери и т.н.). Малуерът може да инфектира системата с допълнителни вируси и дори може да опита да свърже компютъра към ботнет и да го използва за разпространение на спам. Повечето заплахи, които принадлежат към категорията на малуерите, работят тихо на заден план и потребителите дори нямат идея, че са заразени. Въпреки това, съмнителни процеси в таск мениджъра, появата на странни ленти с инструменти в браузъра, непознати промени в системните настройки и системни забавяния са ясен знак за пробив в сигурността на компютъра.

Ако вече сте забелязали някой от тези проблеми, компютърът Ви може да е инфектиран. За да разберете с какво си имате работа и какви методи за премахване има, трябва да идентифицирате заплахата. Това можете да направите, като посетите базата данни с компютърни вируси или като пуснете цялостно системно сканиране с една от нашите препоръчани анти-малуер програми. Ако вече знаете името на Вашия малуер, може да го премахнете, като следвате детайлните ни инструкции за премахване или като пуснете пълно сканиране с гореспоменатите анти-спайуерни софтуери. За да изберете правилната програма, моля проверете нашия софтуерен раздел. Силно препоръчваме да използвате препоръчаните инструменти, за да поправите компютъра си.

Най-нови вируси добавени в базата данни

Информацията е обновена на: 2016-09-06

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни