Компютърни вируси и малуер

от Лусия Дейнс - - Обновено | Тип: Всички

Компютърните вируси (или малуер) са зловредни програми, създадени за започване на неоторизирани дейности върху засегнатата компютърна система. Те могат да доведат до сериозни проблеми с компютъра, затова потребителите трябва да избягват инсталирането на вируси на компютрите си. В повечето случаи компютърните вируси са създадени за генериране на пари, така че могат да следят жертвата и да събират лична информация или нелична такава. Освен това могат да предизвикат пренасочвания, забавяния на системата и подобни проблеми. Адуерът, браузърния хайджакър, рансъмуерът, троянецът и спайуерът са най-популярните видове малуер.

Малуерът инфектира системата без позволението или знанието на потребителя. Може да свалите подобен зловреден софтуер на компютъра си в пакет с нелицензиран софтуер, като например нелегални игри, анти-спайуерни/антивирусни кракове и подобни. Потребителите трябва да са много внимателни с имейлите си, защото може да са пълни със зловредни линкове или инфектирани приставки. На последно място, специалисти по сигурността предупреждават за нелегални сайтове и подвеждащи изскачащи реклами, които също се използват активно в разпространението на малуер. Ако една реклама изглежда прекалено хубава, за да е истина, то трябва да я игнорирате. Почти всяка подобна програма може да бъде спряна с помощта на надежден анти-малуер. Въпреки това понякога дори най-мощният софтуер за сигурност не успява да предпази компютъра Ви, тъй като всички вируси непрекъсно се обновяват и отнема време за изкарването на нови ъпдейти за анти-малуер.

Функционалността на компютърния вирус зависи от неговия тип, но загубата на пари и данни са най-големите проблеми, предизвикани от зловредните софтуери. Жертвите също така могат да попаднат на проблеми, свързани със сърфирането (промяна на началната страница/стартовата страница/страницата за нов раздел, промяна на рекламното съдържание, пренасочвания към зловредни сайтове и др.) или такива, свързани със самата система (забавяния на системата, проблеми при стартирането на легитимен софтуер, появата на фалшиви системни скенери и т.н.). Малуерът може да инфектира системата с допълнителни вируси и дори може да опита да свърже компютъра към ботнет и да го използва за разпространение на спам. Повечето заплахи, които принадлежат към категорията на малуерите, работят тихо на заден план и потребителите дори нямат идея, че са заразени. Въпреки това, съмнителни процеси в таск мениджъра, появата на странни ленти с инструменти в браузъра, непознати промени в системните настройки и системни забавяния са ясен знак за пробив в сигурността на компютъра.

Ако вече сте забелязали някой от тези проблеми, компютърът Ви може да е инфектиран. За да разберете с какво си имате работа и какви методи за премахване има, трябва да идентифицирате заплахата. Това можете да направите, като посетите базата данни с компютърни вируси или като пуснете цялостно системно сканиране с една от нашите препоръчани анти-малуер програми. Ако вече знаете името на Вашия малуер, може да го премахнете, като следвате детайлните ни инструкции за премахване или като пуснете пълно сканиране с гореспоменатите анти-спайуерни софтуери. За да изберете правилната програма, моля проверете нашия софтуерен раздел. Силно препоръчваме да използвате препоръчаните инструменти, за да поправите компютъра си.

Най-нови вируси добавени в базата данни

стъпки за премахване на Istatic.eshopcomp.com

Компютърът Ви е заразен с вируса Istatic.eshopcomp.com? Запознайте се с тази досадна програма и функциите й: Istatic.eshopcomp.com е рекламен сървър, който предоставя уеб реклами. Ще започнете да полуавате стотици реклами от тази странца, ако инсталирате адуера Istatic.eshopcomp.com на компютъра си. Представлява потенциално нежелана програма, разпространявана заедно... Още
Адуер Вируси   ноември 06, 2017

Информацията е обновена на: 2016-09-06

Източник: https://www.2-spyware.com/parasites.php

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук