Малуерът причинява смърт!

Компютърните вируси може да са по-опасни отколкото си мислите

Сигурно се чудите дали зловредният софтуер може наистина да причини смърт. Независимо, че това твърдение може да изглежда преувеличено, за съжаление наистина може да доведе и до смърт. Изглежда, че съвсем наскоро Интернет беше достъпен само за определен брой потребители. И все пак, с проникването му във всички сфери на нашия живот, той става все по-важен.

Заобиколени сме от многобройни устройства, свързани с интернет, например детски играчки, интелигентна ключалка за врата или интелигентен часовник. Освен това системите поддържани от безжичен интернет (Wi-Fi) са навсякъде: по ж.п. гарите, паркингите, супермаркетите и болниците. За съжаление, зависимостта от дигиталните системи също увеличава вероятността от виртуални атаки.

Malware causes deaths!

Случаите на WannaCry, които създадоха световен хаос, както и Locky, разкриха, че зловредният софтуер увеличава нападенията си срещу болници. Няколко извънредни случая ги принуждават да евакуират пациентите си или да отменят планови операции. Освен това, инциденти, при които причината за самолетна катастрофа е виртуална заплаха също могат да ни послужат като „червена лампа“. Не става въпрос за поверителността на информацията или вашата кибер сигурност, сега виртуалната инфекция се цели в нещо много по-ценно за вас – живота ви.

Инцидентите причинени от зловреден софтуер вече не са научна фантастика

Преди повече от година румънец на име Marcel Datcu уби сина си и себе си след като открил ФАЛШИВО съобщение на работния плот на компютъра си. Измисленото съобщение гласяло, че ФБР са го забелязали, докато е посещавал порнографски уебсайт и сега трябва да плати глоба от 70 000 леи (което се равнява на повече от 18 000 евро), за да избегне затвор за 11 години.

Жертвата решава да поеме по трудния път, за да избегне наказанието, измислено от създателите на рансъмуера. Преди да отнеме живота на сина си и своя собствен, той написал предсмъртно писмо. В него пишело, че не можел да отиде в затвора за 11 години и да остави сина си да страда сам.

За съжаление това не е единствената смърт, причинена от малуер. Има десетки подобни примери, показващи колко низки могат да са хакерите, когато става дума за взимането на парите на жертвите. След като инфектират избраните компютърни системи, те използват плашещи известия, опитвайки се да убедят жертвите, че си имат работа с правителствени или други институции, които не могат да бъдат подминати с лека ръка.

Ако жертвата няма техническите умения, необходими, за да разпознае кое съобщение е истинско и кое принадлежи на кибер престъпници, той или тя може да реши да отнеме собствения си живот или просто да умре от сърдечен удар.

Доверчивите потребители стават лесна цел за измамници

Една такава жертва е Corrie Santayana (името е променено и е известно на редколегията), който е бил замесен в сериозна фалшива рекламна кампания, която разчита на синия екран на смъртта. Синият екран на смъртта (BSOD) е социална инженерна техника, използвана за показване на желано съдържание (известия, банери, изскачащи реклами), докато хората сърфират в Интернет.

Докато някои жертви лесно могат да игнорират фалшивото съобщение, други могат да са убедени, че трябва да следват конкретни инструкции, за да се спасят. Corrie решил, че съобщението, гласящо „Състоянието на Windows е критично! Не рестартирайте! Моля, свържете се със специалистите от Microsoft“ е истинско. След като позвънил на хакерите му било съобщено, че трябва да купи специален пакет за поддръжка, който струва 1000 долара.

Мъжът не чакал дълго, преди да направи банковия превод и да плати за несъществуващия и не особено евтиния „софтуерен пакет“. За нещастие му трябвали само няколко часа да разбере за измамата. След като синът му съобщи, че е бил измамен, мъжът починал във всекидневната си от сърдечен удар.

Съвети за кибер сигурност, които да ви предпазят от ужасните последици

Експерти по сигурността предупреждават хората, че има стотици различни техники, използвани от хакери, които ни излагат на риск. Ако искате да защитите себе си и хората около вас (родители, деца и други членове на семейството ви), хвърлете един поглед на следните съвети.

  • ако получите системно съобщение, потърсете телефонни номера или имейл адреси – ако има такива, това е измама;
  • защитете операционната система с комбинация от антивирусна програма и инструменти против зловреден софтуер; обновявайте ги редовно;
  • използвайте VPN, за да защитите интернет връзката на смарт устройствата си;
  • не бързайте да отваряте прикачени файлове, които се предполага, че идват от официални институции, без да сте проверили подателя; същото важи и за телефонни обаждания.

Освен дигиталните помощници, които пазят компютъра и информацията ви, добре е винаги да сте нащрек. Разумът и повишеното внимание са мощни оръжия в борбата със съвременните скам и онлайн измами.

За автора
Alice Woods
Alice Woods

Обучава потребителите как да се предпазват от компютърни вируси...

Свържете се с Alice Woods
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни