Най-добрите безплатни инструменти за премахване на зловреден софтуер на 2017

Кои са най-добрите безплатни програми за премахване на зловреден софтуер за 2017?

В наши дни, степента на развитие на кибер престъпността може да се се каже, че е направо епична. Зловредният софtуер е основният инструмент, който киберпрестъпниците използват, за да упражнят нелегален контрол върху компютрите на жертвите и всеки компютърен потребител е добре да предприеме определени действия, за да спре навреме тези злонамерени атаки.

Въпреки че осведомеността за кибер престъпността също е важно, нека бъдем реалисти – отнема ужасно много време да прочетете всички новини за най-новите тенденции за разпространение на зловреден софтуер и трикове, които измамниците използват, още повече, че много хора смятат тези теми за скучни и предназначени само за технически грамотни.

Затова, най-доброто решение е инсталирането на надеждна програма срещу зловреден софтуер, която ще се „нагърби с товара“ да държи компютъра ви в безопасност, докато сърфирате в интернет.

Не е тайна, че по-голямата част от най-добрите инструменти за премахване на зловреден софтуер са платени програми и само някои от тях предлагат кратка пробна версия. Какво да правим, ако нямаме пари или не искаме да плащаме за защитен софтуер? Всичко е наред, въпреки че платените програми се считат за по-ефективни в борбата със зловредния софтуер.

Все пак, има много полезни и успешни инструменти за премахване на малуер, които да ви помогнат да оправите компютъра си безплатно, ако случайно сте го заразили със зловреден софтуер. По-долу ви представяме списък с най-добрите инструменти за премахване на малуер, които ще почистят компютъра ви безплатно.

Best free malware removal tools of 2017

Съвет: Бъдете внимателни, когато инсталирате безплатен софтуер. Теглете програми само от надеждни интернет източници и избирайте Потребителски/Разширени настройки, за да може да откажете евентуалното инсталиране на предложени допълнителни програми, ленти с инструменти и други приложения, които не бихте желали да инсталирате.

1. Avira Free Antivirus

Avira Free Antivirus е известна с отличните си способности за откриване на зловреден софтуер. Безплатната версия предлага защита от злонамерен софтуер като вируси, троянски коне и шпионски софтуер. Програмата е базирана на Protection Cloud, което е система за анонимен анализ на съмнителните находки в облак. Въпреки че безплатната версия сканира системата по-бавно от Pro версията, софтуерът предоставя широк набор от полезни свойства. Със своя силно персонализиращ се скенер, набор от безплатни допълнителни функции, тя е един от най-добрите инструменти за премахване на зловреден софтуер, който определено заслужава вашето внимание.

Avira Free Antivirus

2. Malwarebytes Free 3.0

Malwarebytes е лесно разпознаваемо име за тези, които поне малко са запознати с темата за кибер сигурността. Тази компания работи върху продукти за домашни и бизнес потребители в продължение на години. Последният и продукт, Malwarebytes 3.0, е напълно нова програма за премахване на зловреден софтуер за хора, които не желаят да плащат за защитен софтуер. Програмата предлага 14-дневен пробен период на версията Malwarebytes Premium и след това се връща към безплатната версия. Безплатната версия работи като анти-малуер/анти-спайуер програма, което означава, че открива и премахва различни видове зловреден софтуер. Освен това, безплатната версия на Malwarebytes 3.0 има и анти-руткит функция, която помага за премахването на руткит и поправяне на повредените от това файлове. Повече информация за софтуера Malwarebytes ще намерите тук.

Malwarebytes Free 3.0

3. Emsisoft Emergency Kit

Въпреки че Emsisoft предлага 30-дневен пробен период на Emsisoft Anti-Malware, един месец изобщо не е достатъчен. Ако искате да имате безплатен инструмент за премахване на зловреден софтуер, то добре е да обмислите инсталирането на Emsisoft Emergency Kit. Този инструмент може да се определи като програма, която не се нуждае от инсталация, за да сканира и премахва компютърни инфекции. Полезна функция на тази програма е, че е лесно преносима – може да я прехвърлите на флаш памет и да я използвате на друг компютър. Този комплект съдържа Emsisoft Emergency Kit Scanner, който осигурява графичен потребителски интерфейс и Emsisoft Commandline Scanner, който се управлява чрез Command Prompt. Този инструмент може да открива и почиства вируси, червеи, троянски коне, дайлери (dialers), кийлогъри и много други екземпляри на шпионския и зловреден софтуер. Недостатък на тази програма е, че не предоставя защита в реално време и работи значително по-бавно в сравнение с алтернативните инструменти.

Emsisoft Emergency Kit

4. Panda Free Antivirus

Panda Free Antivirus е една от най-добрите безплатни програми за сигурност, които са налични днес. Тази лека програма е лесна за използване и същевременно доста мощна. Безплатната версия на Panda Antivirus осигурява максимална защита от най-новите екземпляри зловреден софтуер, актуализира се автоматично и не затруднява потребителя със сложни конфигуриращи настройки. И все пак, Panda Free Antivirus не може да се похвали със скоростта си на сканиране, защото отнема известно време, докато програмата провери цялата система за заплахи. В крайна сметка, имайки предвид, че тази програма предлага защита в реално време от шпионски и зловреден софтуер, подсигурява USB устройства от инфекции и предлага Rescue Kit за почистване на компютъра в критични ситуации, тя определено е продукт, на който трябва да обърнете внимание, ако търсите безплатен анти-малуер инструмент. Освен това Panda Security предлага безплатни пробни версии на платените си програми, в случай че бихте искали да направите сравнение между платените и безплатните и продукти.

Panda Free Antivirus

5. Spybot Search and Destroy

Безплатната версия на Spybot Free е чудесен вариант за тези, които търсят безплатен инструмент за премахване на зловреден софтуер, а също и за тези, които търсят допълнително ниво на защита. Скенерът може да засича руткит, шпионски софтуер и зловредни заплахи и въпреки че програмата е относително бавна, тя определено е полезен инструмент, който може да работи успоредно с повечето антивирусни програми. Програмата, също така, предоставя и панел за по-напредналите компютърни потребители, който позволява сканирането на определени места с автоматично стартиране, проверка на определени файлове или папки, без значение дали са разположени на твърдите дискове или са споделени в мрежата. Освен това, Spybot Search & Destroy сканира файлове базирани на whitelist (бял списък), което помага да се определи дали те са безопасни. И не на последно място, този безплатен продукт предлага и безплатна поддръжка, така че винаги може да получите помощ от екипа на Spybot по имейл. Прочетете повече за този продукт в статията за Spybot.

SpyBot Search and Destroy

6. Microsoft Security Essentials/Windows Defender

Microsoft предоставя безплатен софтуер за сигурност за всеки потребител на Windows. В миналото, софтуерът Microsoft Security Essentials се използваше за защита на компютри с операционни системи Windows Vista и Windows 7 от вируси и шпионски софтуер, а при Windows 8 беше заменен с Windows Defender, който предоставя вградена защита срещу вируси, зловреден и шпионски софтуер. Windows Defender предлага защита в реално време, базирана на облак, също така, защита след стартиране на устройството (boot-time protection) и всички тези функции помагат за създаването на безопасна среда за всеки потребител на Windows. За съжаление, използването на Windows Defender заедно с друга програма против зловреден софтуер може да се окаже контрапродуктивно и може да предизвика забавяне на системата и други подобни проблеми. И все пак, този инструмент за сигурност не показва много високи резултати на тестовете за откриване на зловреден софтуер, така че дори да ви предпазва от добре познати заплахи, не може да очаквате кой знае колко от него.

Microsoft Security Essentials/Windows Defender

Не искате да давате повече пари? Инсталирайте програма всичко в едно.

При наличието на толкова много антивирусни, антишпионски и оптимизиращи инструменти, както и програми за почистване на регистрите, трудно е да изберем една. И все пак, има програми, които съчетават много функции на едно място и точно такъв продукт е Reimage. Въпреки че в миналото имаше и отрицателни отзиви за маркетинга на Reimage в интернет, компанията се е променила и сега това е един от най-добрите продукти, който бързо печели доверие и гради добра репутация измежду потребителите. Смятаме, че Reimage е изключително полезен, защото комбинира характеристики на инструмент за премахване на зловреден софтуер, оптимизиращ и възстановяващ инструмент. Програмата има интегрирана Avira AntiVir сканираща технология, която гарантира изключително високо ниво на разпознаване на зловреден софтуер, а също така Reimage може да оправя грешки в Windows, да увеличава скоростта на компютъра и да заменя повредени или изтрити системни файлове на Windows, за да осигури правилната работа на компютъра. Въпреки че за този продукт се заплаща еднократно, предлагаме да ви прочетете повече за него в тази статия.

Reimage Repair

За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Малуер аналитик...

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни