Пазете се от измамници, които ви заплашват, че ще премахнат Facebook страницата ви!

Потребителите на Facebook трябва много да внимават за измами, които използват хитри трикове за да хакват профили в социалната мрежа. Наскоро, нашият екип забеляза измамата (скам) „Your page will be unpublished“ във Facebook, която разкрива нов метод, по който хакерите убеждават потребителите да разкрият данните си за вход във Facebook. Измамниците създават фалшиви страници и полагат всички усилия да ги направят да изглеждат като нормална Фейсбук страница. Те задават профилна снимка с професионално-изглеждащо лого на Фейсбук страницата и след това използват тези страници за да споделят постове от страници, които принадлежат на легитимни бизнеси или нищо неподозиращи хора. Страници като Team Advert, Ads-Info., Ads Department Social и други вмъкват коментар, когато споделят такива постове, като заявяват, че посочената Фейсбук страница ще бъде деактивирана поради данни за фалшиво име, измама свързана с профила, използване на чужди снимки или неприлични изображения, както и писане на грубо съдържание. Фалшивото съобщение също добавя, че Фейсбук страницата ще бъде деактивирана за постоянно, ако собственикът и не успее да я верифицира в определеното за това време или ако “Facebook” открие съмнителна дейност в профила.


“Your page will be unpublished,” “Your page will soon disabled,” и подобни измамни съобщения предполагат посещение на страници за „потвърждение“, които всъщност са фишинг сайтове. Те изглеждат идентично със страницата за вход на Фейсбук и изискват имейл адреса или телефонния номер на жертвата и парола. И все пак, потребителите е добре да проверят URL адреса на сайта преди да въведат тази чувствителна информация. Според наше изследване, измамниците използват следните домейни за скам насочен към потребителите на Фейсбук с цел да се доберат до данните им за влизане: page-support-uk.clan.su/security-confirm.html, support-recoverpage-info.esy.es/reconfirm.htm, wk-setting-page.hol.es и други. Ако потребителят въведе лична информация в тези фалшиви формуляри за вход, тя незабавно достига до измамниците, които хакват потребителския профил. Това означава, че те получават пълен достъп до профила ви, личната ви информация, съобщенията ви, снимките ви и всичко, което някога сте споделяли в профила си. Освен това, хакерите могат да изпращат съобщения от ваше име на приятелите ви, за да измъкнат пари от тях. Трябва да ви предупредим, че хакерите могат да хакват Фейсбук страници, които притежавате, да ги преименуват и да ги използват за разпространение на измамни съобщения в по-голям мащаб.

Ако сте се сблъскали с такъв скам или ако сте негова жертва, докладвайте фишинг Фейсбук страницата на истинската Фейсбук страница колкото се може по-скоро. Също така, ако профилът ви е бил хакнат, докладвайте компрометирания профил на тази страница. С повече от 1,79 милиарда активни потребители на месец, тази социална платформа е основното място, където кибер престъпниците търсят жертви. За да научите повече за Фейсбук вирусите, прочетете тази статия.

За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Малуер аналитик...

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни