Специалистите предупреждават за увеличение на хакерските атаки по време на Черния петък

25 ноември е денят, който шопинг маниаците очакват с нетърпение. Докато някои от тях се подготвят да „пометат“ магазините, други стоят вкъщи и очакват да „уловят“ най-изгодните чернопетъчни онлайн разпродажби. За съжаление, за втората група, този вид пазаруване може да ги доведе до нещо, което е съвсем различно от желаните от тях покупки, например Locky. Създателите на зловреден софтуер подготят най-опасните и коварни програми за двата месеца с най-активен интернет трафик през цялата година. Те работят върху пускането на колкото се може по-голямо количество зловредно съдържание в мрежата. По този начин, вероятността да станете жертва на зловредна атака по време на този период нараства значително.

Според статистиката, през последната година, броят на зловредните инфекции се е увеличил наполовина в сравнение с атаките, докладвани през 2014. За тази година се предвижда също ръст. Специалистите предупреждават за три основни вида тактики, които онлайн измамниците използват в тези случаи:

  • Фалшиви реклами. По време на големи разпродажби и почивни дни, компаниите инвестират повече в онлайн реклама, затова забелязвате представянето на различни предложения по-често от обичайното. Създателите на зловреден софтуер използват този рекламен подем, за да вмъкнат зловредни реклами, наред с легитимните такива, като по този начин увеличават разпространението на зловредното си съдържание, като mylucky123.com или web-start.org. Обикновено фалшивите реклами не изглеждат подозрително и затова е трудно да бъдат различени от истинските.
  • Спам имейли. Не е ли удобно да получавате най-добрите предложения за Черния петък в пощата си, където само с един клик да ги разгледате и евентуално да купите някои стоки, които наблюдавате от дълго време? Със сигурност е удобно, но ако тези предложения не идват от официалните продавачи, вероятно сте цел на измамници, които се опитват да заразят компютъра ви с Thor рансъмуер или друга подобна заплаха. Бъдете внимателни! Някои умни изманици може да се представят за легитимни компании и да ви накарат да купите от тяхната стока.
  • Зловредни линкове в уеб страниците. Това е още една техника, която дава на хакерите възможността да предоставят зловредно съдържание на потребителите, докато те търсят изгодни онлайн оферти. Тези линкове могат да бъдат показани в надеждни уеб страници или да бъдат вградени от зловреден софтуер, като браузър похитители или адуер.

Имайте предвид, че подобни инфекции могат да доведат до загуба или изтичане на информация, проблеми с работата на системата или дори нейното пълно разрушение. Така че винаги е най-добре да спазвате старата поговорка: „Ако искаш мир, готви се за война“. Избягвайте папката Спам на вашата поща и не отваряйте непознати имейли, без значение колко изкушаващи са офертите в тях. Същото важи и за рекламите – не се доверявайте на всичко, което виждате в мрежата и преди да предприемете каквото и да действие, внимателно обмисляйте евентуалните последици. Така че, пълен напред, пазарувайте до припадък, но не забравяйте да бъдете нащрек!

За автора
Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни