Специалистите предупреждават за увеличение на хакерските атаки по време на Черния петък

от Лусия Дейнс - -

25 ноември е денят, който шопинг маниаците очакват с нетърпение. Докато някои от тях се подготвят да “пометат” магазините, други стоят вкъщи и очакват да “уловят” най-изгодните чернопетъчни онлайн разпродажби. За съжаление, за втората група, този вид пазаруване може да ги доведе до нещо, което е съвсем различно от желаните от тях покупки, например Locky. Създателите на зловреден софтуер подготят най-опасните и коварни програми за двата месеца с най-активен интернет трафик през цялата година. Те работят върху пускането на колкото се може по-голямо количество зловредно съдържание в мрежата. По този начин, вероятността да станете жертва на зловредна атака по време на този период нараства значително.

Image of Black Friday shopping

Според статистиката, през последната година, броят на зловредните инфекции се е увеличил наполовина в сравнение с атаките, докладвани през 2014. За тази година се предвижда също ръст. Специалистите предупреждават за три основни вида тактики, които онлайн измамниците използват в тези случаи:

  • Фалшиви реклами. По време на големи разпродажби и почивни дни, компаниите инвестират повече в онлайн реклама, затова забелязвате представянето на различни предложения по-често от обичайното. Създателите на зловреден софтуер използват този рекламен подем, за да вмъкнат зловредни реклами, наред с легитимните такива, като по този начин увеличават разпространението на зловредното си съдържание, като mylucky123.com или web-start.org. Обикновено фалшивите реклами не изглеждат подозрително и затова е трудно да бъдат различени от истинските.
  • Спам имейли. Не е ли удобно да получавате най-добрите предложения за Черния петък в пощата си, където само с един клик да ги разгледате и евентуално да купите някои стоки, които наблюдавате от дълго време? Със сигурност е удобно, но ако тези предложения не идват от официалните продавачи, вероятно сте цел на измамници, които се опитват да заразят компютъра ви с Thor рансъмуер или друга подобна заплаха. Бъдете внимателни! Някои умни изманици може да се представят за легитимни компании и да ви накарат да купите от тяхната стока.
  • Зловредни линкове в уеб страниците. Това е още една техника, която дава на хакерите възможността да предоставят зловредно съдържание на потребителите, докато те търсят изгодни онлайн оферти. Тези линкове могат да бъдат показани в надеждни уеб страници или да бъдат вградени от зловреден софтуер, като браузър похитители или адуер.

Имайте предвид, че подобни инфекции могат да доведат до загуба или изтичане на информация, проблеми с работата на системата или дори нейното пълно разрушение. Така че винаги е най-добре да спазвате старата поговорка: “Ако искаш мир, готви се за война”. Избягвайте папката Спам на вашата поща и не отваряйте непознати имейли, без значение колко изкушаващи са офертите в тях. Същото важи и за рекламите – не се доверявайте на всичко, което виждате в мрежата и преди да предприемете каквото и да действие, внимателно обмисляйте евентуалните последици. Така че, пълен напред, пазарувайте до припадък, но не забравяйте да бъдете нащрек!

За автора
Lucia Danes
Lucia Danes - Изследовател на вируси

Свържете се с Lucia Danes
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук