Ленти с инструменти в браузъра (Browser Toolbars)

В най-общ смисъл, лентата с инструменти на браузъра обикновено е хоризотално поле, което е прикрепено към горната част на прозореца на браузъра и остава видимо дори при смяната на уеб страниците. Това поле е създадено основно с цел да позволи на потребителите да управляват интернет браузъра или да променят настройките. С други думи, лентите с инструменти на браузъра осигуряват графичния потребителски интерфейс (GUI), което пък осигурява лесен достъп до различни функционалности. Повечето от нас със сигурност са свикнали да виждат и да използват бутоните за напред, назад, презареждане и връщане към началната страница, които са вградени в повечето интернет браузъри. Но търговците на софтуер предлагат много повече от това. Пазарът е пълен с различни ленти с инструменти, които могат да бъдат изтеглени и инсталирани на компютъра, в случай че имате нужда от допълнителни функции, които не са предварително инсталирани в браузъра. Освен лентите за търсене на  Google, Yahoo или Bing, лентите с инструменти базирани на онлайн поверителност и сигурност винаги са били едни от най-популярните добавки за браузър. Затова решихме да посветим тази статия на видовете ленти с инструменти за сигурност и принципът им на работа.  Също така ще направим сравнение между тези инструменти и други инструменти за сигурност и ще ви дадем кратки съвети за това как да избегнете изтеглянето на фалшива добавка за браузър. 

Видове ленти с инструменти за сигурност:

Лентите с инструменти за сигурност са основно разширения на инструментите, предназначени да се справят с малуер, които вместо да се фокусират в откриването на вируси в компютърната система, работят  като осигуряват защита в реално време от зловреден софтуер, докато сърфирате в мрежата. Има три основни типа браузър разширения от този тип:

  • Неутрално-информационни ленти с инструменти (Neutral-Information toolbars)
  • Ленти с инструменти с SSL верификация (SSL-Verification toolbars)
  • Ленти с инструменти за системни решения (System-decision toolbars)

Първата категория вероятно е най-опростената и включва най-малко пряко взаимодействие. Тези ленти с инструменти осигуряват на потребителя само основна информация за сайта, която може да включва името на домейна, дата на регистрация, име на хост и държава. Като използва тази информация, потребителят трябва сам да реши за себе си дали страницата е надеждна и дали не съдържа елементи на фишинг или скам. Такива инструменти са препоръчителни за по-опитните потребители, които знаят какво точно да правят с дадената информация. Ако тази информация ви бъде просто подхвърлена без никакви обяснения, шансът да ви бъде от полза е много малък. В действителност, проучванията показват, че около 45 процента от редовните потребители, които използват лентите с инструменти за неутрална информация стават жертва на онлайн измама, което прави този вид защита най-малко надеждна от трите типа. 

Лентите с инструмент с SSL верификация показват по-добри резултати. По надеждност те се намират между лентите с инструменти за неутрална иформация и тези за системни решения, с 38% подмамени да разкрият личната си информация потребители или такива, които са се сдобили със зловреден софтуер. Тези ленти с инструменти автоматично сканират домейните, които посещавате и съобщават за тези, които нямат SSL сертификати. Също така, инструментите за сигурност представят лого на уеб страницата и сертифициращ орган (CA), който е издал сертификата. По този начин потребителите могат да бъдат сигурни, че посещават единствено сайтове, които предлагат защитена връзка сървър-браузър и същевременно се въздържат от въвеждане на чувствителна информация, като пароли и данни за онлайн банкиране в некриптираните домейни.

И най-накрая стигаме до софтуера, който показва най-добри резултати при онлайн защитата. Лентите с инструменти за системни решения се смятат, че имат успешност от  около 67%. Това обяснява защо много сигурни доставчици на антивирусен софтуер избират точно този подход, ако искат да предложат услугата лента с инструменти за сигурност на своите потребители. За разлика от другите два вида ленти с инструменти, тази работи директно в браузъра и може да спре достъпа ви до измамни уеб страници, като показва предупреждение или в лентата с инструменти или на мястото на самата уеб страница. За потребителите не е необходимо да анализират сами надеждността на уеб страницата и да се сблъскат с грешната си преценка, така че този инструмент е по-ефективен отколкото предните, които обсъждахме. По-голяма част от лентите с инструменти за сигурност, които представяме на нашата страница са базирани на системните решения и са надеждни. Въпреки това, не трябва да разчитате единствено на тях, за да защитите устройството си от зловреден софтуер. 

Ленти с инструменти за сигурност и софтуер за сигурност:

Въпреки че са се доказали като относително ефективни, лентите с инструменти за сигурност не трябва да се бъркат или да се използват вместо софтуера за сигурност. Както вече споменахме, това са само допълващи инструменти, които не могат да гарантират пълна системна защита срещу зловреден софтуер. Докато добавките за сигурност защитават от непроверени домейни и потенциални фишинг сайтове, антивирусните програми носят отговорност за по-сериозни инфекции като адуер, рансъмуер, майнъри, троянски коне и др. Също така, ако случайно изтеглите заразен файл или програма, лентата с инструменти няма да може да направи нищо за слагането му под карантина или премахването му. Инструментите против зловреден софтуер, от друга страна, разполагат с тези функции и без съмнение са по-надеждният избор. Специалистите са забелязали, че лентите с инструменти за сигурност и подобни добавки понякога блокират легитимни уеб страници, а пък в други случаи не успяват да ви предупредят за зловредни такива. Затова, за да си осигурите пълна защита на системата, проверете раздела за антивирусен и антишпионски софтуер на нашата страница. 

Зловредни ленти с инструменти за сигурност: как да ги избегнем?

На всеки легитимен софтуер, винаги има и зловреден еквивалент, създаден от кибер престъпници, чиято цел е да извлекат ползи от нищо неподозиращите потребители. Лентите с инструменти за сигурност не са изключение от това. Всъщност тези инструменти са доста удобни цели, защото лесно могат да се разпространяват в софтуерни пакети, обикновено заедно с други зловредни защитни програми или да се инсталират чрез фалшива софтуерна актуализация на Adobe Flash Player или друг софтуер. Също така, тези ленти с инструменти може да вървят заедно с браузър похитители, които рекламират зловредни програми за сигурност. Затова е добре да направите задълбочено проучване преди да инсталирате подобни инструменти на компютъра си. В противен случай, може да се сдобиете с неприятен малуер на компютъра си. Обикновено, фалшивите ленти с инструменти за сигурност предупреждават  за несъществуващи компютърни проблеми, представят неверни резултати и се опитват да убедят потребителите да закупят „пълната“ версия на този фалшив продукт за сигурност. Някои от тях ,също така, подтикват потребителите да се абонират за месечна техническа поддръжка и след като потребителят плати сумата, изчезват безследно. Затова трябва винаги да внимавате, когато избирате софтуера, който ще инсталирате на компютъра си и на който ще поверите сигурността на компютъра си.

Последни отзиви за софтуер

Информацията е обновена на: 2016-11-15

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни