“Следва продължение”: започва да се разпространява нова форма на Facebook вируса

Не е голяма новина, че тази социална мрежа е непрекъснато атакувана от хакери и всякакви други измамници. Те се главоблъскат с различни идеи как да изненадат интернет обществото с нова кибер заплаха. Преди известно време те „удариха“ потребителите с няколко версии на Facebook вируса. Това са компютърни червеи, които заразяват профилите на жертвите и разпространяват линк с вируса към всички техни профили. Този път хакерите използват подобна техника за проникване в профила. Заразеният потребител, не по свое желание, изпраща видео файл, който съдържа името на получателя. Накратко, зловредният софтуер носи името Facebook видео вирус. И тук възниква въпроса – как може да му се противопоставим?

През своето съществуване Facebook вече се е сблъсквал с многобройни киберзаплахи. Изглежда, че потребителите успяват да се отърват от различните разновидности на зловредния софтуер. Едни от най-известните случаи са Facebook Invitation и Message viruses. Това са нищо друго освен компютърни червеи. Ако някой небрежно разглежда заразена уеб страница или изтегли заразена програма, той може без да иска да изтегли зловредния софтуер. За броени секунди, компютърен червей прониква в неговия Фейсбук профил и започва да разпраща интригуващи или забавни видео файлове към контактите на жертвата. Благодарение на вроденото човешко любопитство, останалите потребители кликват на линка, без да очакват, че могат да бъдат заразени. И така колелото на инфекцията се завърта отново и отново. За щастие, тази техника за заблуда е бързо разкрита и потребителите са започнали да стават по-внимателни. Но компютърните хакерите не се отказват и продължават напред с Facebook Suspension вирус. Целевите потребители получават лично съобщение, че техните профили ще бъдат спрени. Уплашени от това съобщение, те кликват на фалшивия линк за проверка. И така отново „налапват стръвта“.

За съжаление, кибер кампанията срещу Facebook не спира. Наскоро, хакерите пуснаха вирус, който работи като компютърен червей. След заразяването, жертвата непреднамерено изпраща видео файл, съдържащ името на получателя. По този начин много малко потребители подозират, че видеото, съдържащо тяхното име, може да е измамно. Точно това нехайство улеснява успешното разпространение на Facebook видео вируса. Може би си задавате въпроса: има ли начин да бъде избегната подобна измама? Тъй като трафика на зловреден софтуер е неконтролируем, има няколко начина да го избегнете, особено ако профилът на някой от приятелите ви е „превзет“. Това, което може да направите, е да обновите приложенията си за сигурност или да се сдобиете с по-надеждни, които да ви осигурят защита в реално време. И най-накрая, може просто да избягвате да кликвате върху и отваряте подобни линкове.

За автора
Julie Splinters
Julie Splinters - Специалист по премахване на зловреден софтуер

Джули Сплинтерс е редактор на новините на Virusi.bg. Има бакалавърска степен по Английска филология, обаче интересът

Свържете се с Julie Splinters
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни