Тревожни статистики: повечето зловредни спам мейли носят рансъмуер в себе си

Наскоро говорихме за скорошното увеличаване на активността на спама, което вече е надминало рекордите от 2010. Вече не се изненадваме, когато откриваме десетки или стотици спам мейли в пощите си всеки ден. По-опитните потребители са се научили да ги игнорират, но по-малко информаираните членове на онлайн обществото са подложени на риск от въвличане в измами с техническо обслужване или фишинг. Освен това по невнимателност при справянето със спама може да се окажете със сериозна инфекция на компютъра си. В този момент трябва най-много да се притеснявате от рансъмуерни инфекции. Тези програми са злокобни – веднъж щом инфилтрират компютъра заключват файловете на харддиска и външните устройства, които са свързани с него. Сед това изискват от жертвата плащане на откуп, ако желаят да си върнат файловете.

Вирусът Locky е един от първите рансъмуери, създателите на който използват зловредни спам кампании, за да разпространяват програмата. Въпреки че е имало и случаи на използване на таи техника и преди, Locky успя да утилизира метода в мащабни и невиждани досега размери. Много последващи програми като рансъмуерите Zepto и ODIN използват същия метод, за да се промъкнат в компютрите на жертвите си. Като става дума за точни числа, трябва да споменем наскоро пуснатото „Резюме на заплахите“ на Proofpoint за третата четвъртина на 2016, което показва, че 96.8% от зловредните мейли, получени в глобален мащаб, са с вируса Locky или друга негова версия. Proofpoint също така споменават и други рансъмуери, включително CryptFile2, MarsJoke и Cerber, които може и да не са толкова широко разпространени, но също се разпространяват активно през последната четвъртина. Като цяло разпространяваният рансъмуер се е увеличил 10 пъти от 2015. Подобни числа са тревожни и показват само, че спам кампаниите са по-активни от всякога, доакто голяма част от Интернет потребителите са зле информирани относно аспекта кибер сигурност или просто го игнорират. За нещастие подобни тенденции само допринасят за бъдещото увеличаване на инфектиран спам.

Имайки предвид всички тези плашещи статистики, може би се чудите дали е възможно да се защитите от рансъмуерна инфекция. Да будем честни – разработчиците на малуер могат да са много изобретателни, когато искат да измамят някой потребител да си свали инфектирана имейл приставка. Надеждно изглеждащи фактури, фишове за превишена скорост, официални изявления могат да бъдат пратени по Ваш адрес, но никога не трябва да прибързвате и да сваляте каквито и да било прикачени файлове, дори и да мислите, че можете да имате доверие на човека, който го е пратил. Вместо това проверете изпращача и се уверете, че имейлът е безопасен и предназначен за Вас. Също така трябва да направите бекъп на ценните си данни и да ги пазите на външен носител в случай на спешност.

За автора
Alice Woods
Alice Woods

Обучава потребителите как да се предпазват от компютърни вируси...

Свържете се с Alice Woods
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни