ФБР съветва жертвите на рансъмуер вируси да не плащат откуп

В едно от последните си изявления, ФБР предупреждава за увеличаване на рансъмуер атаките към компютърните потребители и споделя съвети за справяне с тези компютърни вируси. Не е изненадващо, че Централното Бюро за Разследване споделя такава информация, тъй като броят на рансъмуер атаките нараства с ужасна скорост. Киберпрестъпниците започват да ги създават един след друг от 2015 година насам, а броят на рансъмуер заплахите продължава да нараства и през 2016. Този тип компютърен зловреден софтуер има за цел болници, както малки, така и големи фирми, училища, правителствени институции, а също и домашни компютри. Той криптира всички файлове на заразения компютър или на цялата мрежа, в която е включен компютъра и след това поставя искане за откуп в замяна на декриптиращ софтуер.

Киберпрестъпниците са разработили различни техники, за да се промъкват тихомълком в компютрите на жертвите. Обикновено те изпраща изпълними файлове съдържащи рансъмуер вируса на жертвите чрез имейли, които твърдят, че съдържат важни документи или архиви. Когато жертвата отвори такъв злонамерен прикачен файл, вирусът разрушава всички файлове, които се намират на компютъра. Освен това, измамниците са станали толкова умели, че могат да вкарат зловреден код в легитимни уеб страници зад всяко съдържание, на което може да се кликне, бутони, линкове или реклами. Няма нужда да казваме, че вземането на предпазни мерки и защитата на компютъра ви и файловете на него предварително е проблем от изключителна важност в наши дни. Трябва да сте особено внимателни с TeslaCrypt, Cerber (рансъмуер за операционна система Mac), Cryptolocker и Locky.FBI warns of rise in ransomware attacks

Няма съмнение, че загубата на важни файлове е неприятно преживяване. И все пак, от ФБР твърдят, че жертвите на рансъмуер вируси не трябва да плащат откупа, искан от киберпрестъпниците. Заместник-директорът на отдела за киберпрестъпления на ФБР Джеймс Трейнър потвърждава, че плащането на откуп не ви гарантира, че киберпрестъпниците ще ви осигурят декриптиращ ключ или програми, а напротив, това само окуражава измамниците да продължат с незаконните си действия и да въвлекат повече хора в мръсния си бизнес. Печалбата, която рансъмуер вирусите генерират е несъмнена и можем само да гадаем какви други незаконни дейности се финансират с парите за откупа, който жертвите плащат.

ФБР препоръчва вземането на предпазни мерки за предотвратяване на рансъмуер атаки. Ето какво може да направите, за да защитите файловете си:

  • Информирайте служителите си за рансъмуер вирусите и се уверете, че те са наясно с методите за предпазване от рансъмуер атаки.
  • Инсталирайте програми за откриване на зловреден софтуер на компютрите, които вие и вашите служители използвате. Планирайте автоматични редовни сканирания на системата.
  • Деактивирайте Macros функцията в приложенията на Microsoft Office.
  • Актуализирайте редовно софтуера на компютрите.
  • Избягвайте използването на администраторски профили, освен ако не се налага.
  • Архивирайте редовно най-важната информация. Най-добре съхранявайте резервните копия на външни носители, които не са включени към компютъра.
За автора
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Малуер аналитик...

Свържете се с Olivia Morelli
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни