Как да премахнем плъгин за браузър?

от Линас Кигуолис - - Обновено | Тип: Браузърни плъгини

Браузърният плъгин е компютърна програма, която разширява функционалността на браузъра, като добавя допълнителни функции към него. Браузърният плъгин работи заедно със свързан браузър и ако такъв не е инсталиран на системата той става практически безполезен.

Повечето браузърни плъгини могат да инсталират допълнителни полета с инструменти, маркетингови асистенти и търсачки. Освен това жертвите могат да забележат нови бутони, линкове или функции като блокиране на изскачащи реклами, добавени към браузъра. Някои плъгини са невидими за потребителя. Те работят на заден план и нямат графичен интерфейс. Въпреки това повечето от тях не могат да бъдат пропуснати. Някои от техните функционалности могат да бъдат зловредни.

Браузърните плъгини се разделят на две категории: зловредни паразити и напълно легитимни приложения. Зловредните версии на браузърните плъгини са много подобни на спайуера, адуера и браузърните хайджакъри и често имат подобни функции. Могат да бъдат инсталирани без съгласието на потребителя и да не предоставят опция за деинсталиране. Някои версии на зловредни браузърни плъгини са интегрирани в легитимни ленти с инструменти и други допълнители инструменти, които често помагат да подлъжат хората да игнорират присъствието им и да ги оставят на системата си.

Легитимните браузърни плъгини са не само безобидни, но и много полезни. Перфектният пример за легитимен браузърен плъгин са популярни програми като Google Toolbar, MSN Search Toopbar, Macromedia Flash плъгин или Adobe Acrobat Reader.

Разликата между легитимни и зловредни браузърни плъгини

Легитимните браузърни плъгини работят както се предполага и могат да помогнат на хората чрез добавяне на различни функции към съществуващи компютърни програми (уеб браузър). Въпреки това инсталиране на зловреден браузърен плъгин може да предизвика тези нежелани и опасни дейности.

 • Появата на допълнителни уеб браузърни плъгини и ленти с инструменти на системата. Обикновено са пълни с конкретни, най-вече опасни, функции.
 • Промени в търсачката по подразбиране и началната страница без искане на позволение от потребителя.
 • Инсталирането на допълнителни бутони в уеб браузъра и цялостното подменяне на списъка с любими / отметки.
 • Появата на множество линкове, банери и подобно съдържание в различни Интернет ресурси.
 • Браузърни пренасочвания към предопределени уебсайтове, когато потребителят въведе желания от него адрес. Пренасочванията могат да са предизвикани от изскачащи реклами.
 • Загуба на нелична информация. Зловредният браузърен плъгин може да следи браузърните навици на жертвата. Събраната информация се праща на отдалечен сървър.
 • Сериозни проблеми, свързани с цялостната стабилност и производителността на уеб браузъра.

За да обобщим, повечето примери за зловредни браузърни плъгини усложняват потребителската активност онлайн. Те могат да пренасочват към нежелани сайтове, да показват огромно количество досадни реклами, да блокират достъпа до определени Интернет ресурси и т.н. Въпреки че подобно поведение не е зловредно, потребителят може да не успее да намеринеобходимата информация. Освен това някои версии на зловредни браузърни плъгини афектират системата и софтуера, инсталиран на нея. Предизвикват проблеми със стабилността на браузъра, чести грешки и цялостни проблеми с производителността. Някои надеждни приложения и легитимни браузърни приставки могат също да бъдат засегнати от подобна активност. Зловредните браузърни плъгини могат да засегнат Internet Explored, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari и други познати уеб браузъри.

Инсталиране на зловредна версия на браузърен плъгин на компютъра

Зловредните версии на браузърните плъгини не се разпространяват като обикновените вируси. Те не разчитат на троянци и подобен малуер, когато се опитват да инфилтрират системата. Въпреки това могат да се появят на системата от нищото. Това може да се постигне с помощта на 4 главни начина:

 • Някои разпространители на зловредни браузърни плъгини мамят потребителите, като представят продуктите си като полезни и надеждни инструменти, като например мощни търсачки или надеждни блокиращи програми за изскачащи реклами. Потребителите свалят и инсталират подобни плъгини, мислейки че ще подобрят качеството на браузъра си. Въпреки това изглежда че всички са не само безполезни, но и потенциално опасни.
 • Има много безплатни програми, свързани със зловредни браузърни плъгини. Те са представени като полезни допълнения към софтуера. Деинсталирането на главното приложение не винаги премахва свързаната с него заплаха.
 • Адуерът, браузърните хайджакъри и подобни потенциално нежелани програми могат да бъдат използвани за промотирането на браузърни плъгини от трети страни. Те могат да се инсталират безшумно на системата и в последствие да се използват за зловредна дейност.
 • Част от опасните браузърни плъгини могат да се промъкнат в системата, използвайки Internet Explorer ActiveX controls или чрез използването на  някои браузърни слабости. Техните разпространители разчитат на опасни сайтове, пълни със зловреден кот или опасни изскачащи реклами. Когато потребителите посетят подобен сайт или кликнат на подобна изскачащиа реклама, зловреден скрипт се инсталира на системата. Потребителят не може да забележи нищо съмнително, тъй като заплахата не се показва в инсталационните прозорци или други предупреждения.

Най-известните примери за зловредни браузърни плъгини

Има много различни браузърни плъгини, които се смятат за зловредни. Следите примери илюстрират колко опасни могат да са тези заплахи.

Total Dating Guide е един от най-хитрите браузърни плъгини, които твърдят, че са способни да подобрят сърфирането на хората. Лесно може да се появи на компютъра Ви без да сте го сваляли, тъй като активно се разпространява в пакет с друг фриуер и шеруер. Веднъж щом този инструмент влезе в системата, предлага услугите на търсачката и „полезни“ бутони за навигация към страници като Времето, Забавление или Новини. Въпреки това версията с реклами може да модифицира резултатите от търсенето и да показва нежелани реклами.

Boggles.co е браузърен плъгин, съвместим с Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox и други уеб браузъри. Програмата твърди, че е надежден сайт за търсене, но всичко, което прави, е да записва най-посещаваните сайтове, логва търсенията на жертвата и събира информация за неговия компютър и инсталиран софтуер. Събраните данни се изпращат до отдалечен сървър. Boggles.co може да обновява себе си чрез Интернет без позволението на потребителя. Заплахата работи на всяко устройство с Windows.

Istbar е паразитен браузърен плъгин, който е разработен за пренасочване на хората до нежелани и понякога опасни сайтове. Този браузърен плъгин активно се използва за промотирането на Интернет сайтове, които са пълни със съдържание за вързастни и подобно опасно съдържание. В повечето случаи се разпространява като допълнителен компонент на софтуер от трета страна, така че може да бъде инсталиран без да бъде забелязан. Няма и функция за деинсталиране.

Премахване на зловредния браузърен плъгин от системата

Зловредните версии на браузърните плъгини са доста подобни на малуер и подобни заплахи. Те могат да инфилтрират компютъра без позволението на потребителя, могат да инсталират свързан софтуер, да събират различна информация и да предизвикват нежелана активност. В повечето случаи зловредните браузърни плъгини не могат да бъдат премахнати ръчно.

За да премахнете съмнителни версии на браузърни плъгини, препоръчваме да използвате надежден анти-спайуерен инструмент. Тези програми сканират компютъра Ви по подобен начин като антивирусна програма, след което докладват за зловредни файлове. Въпреки това има специална база данни с паразити, която им позволява да засичат и елиминират повечето рискове за сигурността и поверителността В допълнение могат да включват мониторинг в реално време за предотвратяване на инсталацията на допълнителни вируси. Най-надеждните анти-спайуерни програми са FortectIntego, Malwarebytes.

В някои случаи дори анти-спайуерна програма може да се провали в премахването на даден паразит, защото не е била обновена. Подобен трик активно се използва от повечето малуерни разработчици. В подобни случаи ръчното премахване е препоръчително

Последни плъгини за браузър, добавени към базата данни

премахване на SearchTerms

Какво е SearchTerms? SearchTerms шпионска програма/браузър похитител, която може незабелязано да се промъкне в компютъра ви и да започне да наблюдава активността ви в Интернет. Тя може да записва използваните от

Информацията е обновена на: 2016-11-14

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер за премахване на плъгини за браузър
Сравни