Какво е вируси и как да го премахна?

от Лусия Дейнс - - Обновено | Тип: Вируси

Вирусът представлява зловредна компютърна програма, която се разпространява посредством инфектирани файлове, инсталирайки свързани компоненти или премахвайки специфични медийни файлове. Програмата обикновено има разрушителна мощ, избирана от създателя ѝ в зависимост от намеренията. Един типичен вирус инфектира системата, променя или изтрива файовете там, сваля други опасни паразити, събира информация за потребителската активност в Интернет или разкрива лична информация. Ако системата е инфектирана от изключително опасен вирус, той също така може да криптира всичките Ви данни от харддиска. Най-опасните вируси опитват да навредят на цялата система или само на части от нея.

Обикновено вирусите са разделени на три главни категории:

1. Паразити, които разпространяват други вируси или променят легитимни системни файлове. Например:

 • Троянци
 • Nuker-и
 • Червеи
 • AOL-паразити

2. Заплахи, способни да извършват опасни системни дейности. Тези могат да предизвикат подвеждащи предупреждения, фалшиви системни сканирания, предупреждения, които заключват цялата система и други. Например:

 • Фалшиви анти-спайуери
 • Рансъмуери
 • Адуер
 • Браузърни хайджакъри

3. Други вируси. Тази категория включва:

 • Снифъри
 • Системни инструменти
 • Инструменти за мрежов мениджмънт
 • Инстументи за отдалечен достъп

Някои вируси не попадат в никоя от тези категории, тъй като комбинират повече от една функция. Подобни заплахи понякога се наричат хибридни вируси и могат да се използват за показване на подвеждащи предупреждения, за криптиране на потребителски файлове, дистрибуция на други вируси и друга дейност, смятана за зловредна. Много е трудно да намерите и премахнете тези паразити от системата, защото обикновено се състоят от компоненти, които автоматично се преинсталират след премахването на някой от тях. Също така много вируси имат допълнителни функции, които им позволяват да се крият от антивирусни програми. Подобни заплахи могат да следят активността на антивирусния софтуер и да прекъсват дейността му. Когато антивирусната се опита да провери инфектиран файл, вирусът незабавно пуска чистия оригинален вариант на този файл и предотвратява засичането си.

Какви дейности се предизвикват от вирусите?

Когато зловредна програма инфилтрира системата, тя започва следните дейности:

 • Инфектира, презаписва или изтрива файлове. Може да навреди на личните Ви документи, важни системни компоненти и полезни приложения. Също така някои вируси унищожават цели системи, като изтриват всички жизнено важни файлове и папки от нея. 
 • Внедрява зловреден код в master boot record (MBR) на харддиска и пуска разрушителен трафик преди зареждането на операционната система.
 • Добавя зловредни компоненти към надеждни програми или модифицира настройките им, за да инфектира документи, отворени или създадени с тези програми. 
 • Поврежда компютъра, като променя важни хардуерни настройки, изчиства CMOS паметта или поврежда BIOS-а. Това може да доведе до загуба на данни и малфункция на системата.
 • Създава хиляди файлове и папки, които могат да заемат много системни ресурси.
 • Показва различни фалшиви съобщения, променя различни системни настройки, предизвиква пренасочвания и прави други досадни дейности, които усложняват дейностите на потребителя
 • Инфектира системата с троянци, задни вратички, кейлогъри и други опасни паразити.
 • Използва незащитената система, за да разпространява друг малуер.
 • Краде или криптира важна лична информация, важни документи, пароли, логини, детайли за самоличност или потребителски контакти.
 • Предотвратява премахването си като се модифицира, криптира инфектирани файлове, прекъсва намесата на антивирусни софтуери и променя нормалното поведение на системата.
 • Предизвиква забавяния, понижава сигурността на системата и предизвиква нестабилност на софтуера.

Методи за разпространение на вируси:

Вирусите инфектират компютъра без знанието и съгласието на потребителя. Има шест главни начина тези паразити да влязат в системата.

 • Вирусите инфектират конкретни документи, изпълними файлове и други файлове от достоверни източници. Веднъж щом жертвата отвори документа, вирусъ тихо се инсталира в системата.
 • Има много вируси, които се разпространяват посредством имейл приставки. Те също могат да се появят в съобщения или прикачени към писма. Тези вируси имат неподозрителни имена и затова могат да подведат потебителя да ги отвори. Веднъж щом потребителят отвори подобно съобщение или файл, вирусът тихо инфектира компютъра.
 • Някои части на вирусите се разпространяват чрез преносими дискове, които автоматично се пускат след свързването на диска с компютъра.
 • Пиратски софтуер и хакнати компютърни игри често са пълни с различни вируси. Веднъж щом потребителят опита да инсталира подобна игра или програма, парзитът тихо инфектира системата.
 • Вирусите също могат да проникнат в компютъра с помощта на други зарази, като например троянци, червеи или задни вратички. Те влизат в системата без одобрението или знанието на потребителя.

Кои са най-известните вируси в нета?

Има хиляди различни вируси. Следните примери илюстрират колко зловредни и изключително опасни могат да са вирусите.

Trojan.LockScreen, също познат като Trojan LockScreen, е вирус, създаден да разпространява рансъмуер. Веднъж щом подобен троянец инфектира системата, той пуска изпълним файл и други компоненти, необходими за функционирането на вируса. Trojan.LockScreen се разпространява главно с помощта на подвеждащи имейли и инфектирани приставки. Въпреки това може да се инфектирате, след като кликнете на подвеждаща изскачаща реклама, предлагаща да обновите програмите си или да инсталирате задължителен софтуер. Вирусът, който се разпространява с помощта на Trojan.LockScreen може да доведе до големи проблеми, защото е способен да криптира всички файлове на компютъра.

Cryptowall е вирус, принадлежащ към категорията на рансъмуерите. Този паразит може да променя важни системни настройки и след това да блокира целия компютър. Също така може да предизвика фалшиви съобщения и криптиране на файловете Ви. Може да даде на жертвите възможността да декриптират файловете си. Изисква плащане на откуп. В противен случай поврежда декриптационния ключ и жертвата губи файловете си. Подобен вирус може да бъде премахнат от системата с помощта на надежден анти-спайуер, но това не помага за възвръщането на файловете.

Mystartsearch е браузърен хайджакър и потенциално нежелана програма. Може да инфилтрира компютъра без знанието на хората, защото се разпространява като допълнителен компонент на други програми. Този вирус не е агресивен. Въпреки това може да е много досаден, когато е в компютъра. Може да предизвика сериозна каша на машината Ви, защото показва променени резултати от търсенията, които водят до предопределени сайтове и банери. Също може да събира лична информация и да я предоставя на трети лица. Ако искате надеждни резултати от търсенията, трябва да стоите настрана от MyStartsearch.com/

Koobface е много опасен вирус, използван за крадене на лична информация. Разпространява се чрез социални мрежи като Facebook, Twitter и Yahoo Messenger. Веднъж щом инфилтрира системата, Koobface хаква бисквитките и ги използва, за да следи жертвата. Може да се използва и за инфектиране на компютъра с допълнителен малуер. Потребителят не може да премахне заплахата ръчно и не вижда нищо подозрително, което да издава, че компютърът е инфектиран.

Как да премахнете вирус от компютъра си?

Вирусите могат да бъдат намерени и премахнати от системата с помощта на различни методи. Някои от тях не се смятат за агресивни, така ч може да опитате да го премахнете с ръчен метод. Въпреки това, ако искате да сте сигурни, че всички компоненти са изчезнали, трябва д си инсталирате надежден анти-спайуер. Препоръчваме да използвате тези програми, способни да елиминират всеки вирус от афектираната система: Reimage, Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner, Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes. Имайте предвид, че понякога дори и най-надеждните анти-спайуери може да не успеят да премахнат вируса Ви. Хакерите обновяват вирусите си непрекъснато. Разработчиците на анти-спайуер може да не успеят да забележат тези промяни навреме, затова техните анти-спайуери може да не успеят да намерят всеки инфектиран файл. Ако си имате работа с подобен проблем, не се притеснявайте. В подобен случай трябва да добавите въпроса си в страницата ни Попитайте ни и ще Ви помогнем да премахнете вируса безплатно.

 

Най-нови вируси добавени в базата данни

Информацията е обновена на: 2016-08-18

Източник: https://www.2-spyware.com/viruses-removal

Прочети на друг език

Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук