Какво е вируси и как да го премахна?

от Лусия Дейнс - - Обновено | Тип: Вируси
12

Вирусът представлява зловредна компютърна програма, която се разпространява посредством инфектирани файлове, инсталирайки свързани компоненти или премахвайки специфични медийни файлове. Програмата обикновено има разрушителна мощ, избирана от създателя ѝ в зависимост от намеренията. Един типичен вирус инфектира системата, променя или изтрива файовете там, сваля други опасни паразити, събира информация за потребителската активност в Интернет или разкрива лична информация. Ако системата е инфектирана от изключително опасен вирус, той също така може да криптира всичките Ви данни от харддиска. Най-опасните вируси опитват да навредят на цялата система или само на части от нея.

Обикновено вирусите са разделени на три главни категории:

1. Паразити, които разпространяват други вируси или променят легитимни системни файлове. Например:

 • Троянци
 • Nuker-и
 • Червеи
 • AOL-паразити

2. Заплахи, способни да извършват опасни системни дейности. Тези могат да предизвикат подвеждащи предупреждения, фалшиви системни сканирания, предупреждения, които заключват цялата система и други. Например:

 • Фалшиви анти-спайуери
 • Рансъмуери
 • Адуер
 • Браузърни хайджакъри

3. Други вируси. Тази категория включва:

 • Снифъри
 • Системни инструменти
 • Инструменти за мрежов мениджмънт
 • Инстументи за отдалечен достъп

Някои вируси не попадат в никоя от тези категории, тъй като комбинират повече от една функция. Подобни заплахи понякога се наричат хибридни вируси и могат да се използват за показване на подвеждащи предупреждения, за криптиране на потребителски файлове, дистрибуция на други вируси и друга дейност, смятана за зловредна. Много е трудно да намерите и премахнете тези паразити от системата, защото обикновено се състоят от компоненти, които автоматично се преинсталират след премахването на някой от тях. Също така много вируси имат допълнителни функции, които им позволяват да се крият от антивирусни програми. Подобни заплахи могат да следят активността на антивирусния софтуер и да прекъсват дейността му. Когато антивирусната се опита да провери инфектиран файл, вирусът незабавно пуска чистия оригинален вариант на този файл и предотвратява засичането си.

Какви дейности се предизвикват от вирусите?

Когато зловредна програма инфилтрира системата, тя започва следните дейности:

 • Инфектира, презаписва или изтрива файлове. Може да навреди на личните Ви документи, важни системни компоненти и полезни приложения. Също така някои вируси унищожават цели системи, като изтриват всички жизнено важни файлове и папки от нея. 
 • Внедрява зловреден код в master boot record (MBR) на харддиска и пуска разрушителен трафик преди зареждането на операционната система.
 • Добавя зловредни компоненти към надеждни програми или модифицира настройките им, за да инфектира документи, отворени или създадени с тези програми. 
 • Поврежда компютъра, като променя важни хардуерни настройки, изчиства CMOS паметта или поврежда BIOS-а. Това може да доведе до загуба на данни и малфункция на системата.
 • Създава хиляди файлове и папки, които могат да заемат много системни ресурси.
 • Показва различни фалшиви съобщения, променя различни системни настройки, предизвиква пренасочвания и прави други досадни дейности, които усложняват дейностите на потребителя
 • Инфектира системата с троянци, задни вратички, кейлогъри и други опасни паразити.
 • Използва незащитената система, за да разпространява друг малуер.
 • Краде или криптира важна лична информация, важни документи, пароли, логини, детайли за самоличност или потребителски контакти.
 • Предотвратява премахването си като се модифицира, криптира инфектирани файлове, прекъсва намесата на антивирусни софтуери и променя нормалното поведение на системата.
 • Предизвиква забавяния, понижава сигурността на системата и предизвиква нестабилност на софтуера.

Методи за разпространение на вируси:

Вирусите инфектират компютъра без знанието и съгласието на потребителя. Има шест главни начина тези паразити да влязат в системата.

 • Вирусите инфектират конкретни документи, изпълними файлове и други файлове от достоверни източници. Веднъж щом жертвата отвори документа, вирусъ тихо се инсталира в системата.
 • Има много вируси, които се разпространяват посредством имейл приставки. Те също могат да се появят в съобщения или прикачени към писма. Тези вируси имат неподозрителни имена и затова могат да подведат потебителя да ги отвори. Веднъж щом потребителят отвори подобно съобщение или файл, вирусът тихо инфектира компютъра.
 • Някои части на вирусите се разпространяват чрез преносими дискове, които автоматично се пускат след свързването на диска с компютъра.
 • Пиратски софтуер и хакнати компютърни игри често са пълни с различни вируси. Веднъж щом потребителят опита да инсталира подобна игра или програма, парзитът тихо инфектира системата.
 • Вирусите също могат да проникнат в компютъра с помощта на други зарази, като например троянци, червеи или задни вратички. Те влизат в системата без одобрението или знанието на потребителя.

Кои са най-известните вируси в нета?

Има хиляди различни вируси. Следните примери илюстрират колко зловредни и изключително опасни могат да са вирусите.

Trojan.LockScreen, също познат като Trojan LockScreen, е вирус, създаден да разпространява рансъмуер. Веднъж щом подобен троянец инфектира системата, той пуска изпълним файл и други компоненти, необходими за функционирането на вируса. Trojan.LockScreen се разпространява главно с помощта на подвеждащи имейли и инфектирани приставки. Въпреки това може да се инфектирате, след като кликнете на подвеждаща изскачаща реклама, предлагаща да обновите програмите си или да инсталирате задължителен софтуер. Вирусът, който се разпространява с помощта на Trojan.LockScreen може да доведе до големи проблеми, защото е способен да криптира всички файлове на компютъра.

Cryptowall е вирус, принадлежащ към категорията на рансъмуерите. Този паразит може да променя важни системни настройки и след това да блокира целия компютър. Също така може да предизвика фалшиви съобщения и криптиране на файловете Ви. Може да даде на жертвите възможността да декриптират файловете си. Изисква плащане на откуп. В противен случай поврежда декриптационния ключ и жертвата губи файловете си. Подобен вирус може да бъде премахнат от системата с помощта на надежден анти-спайуер, но това не помага за възвръщането на файловете.

Mystartsearch е браузърен хайджакър и потенциално нежелана програма. Може да инфилтрира компютъра без знанието на хората, защото се разпространява като допълнителен компонент на други програми. Този вирус не е агресивен. Въпреки това може да е много досаден, когато е в компютъра. Може да предизвика сериозна каша на машината Ви, защото показва променени резултати от търсенията, които водят до предопределени сайтове и банери. Също може да събира лична информация и да я предоставя на трети лица. Ако искате надеждни резултати от търсенията, трябва да стоите настрана от MyStartsearch.com/

Koobface е много опасен вирус, използван за крадене на лична информация. Разпространява се чрез социални мрежи като Facebook, Twitter и Yahoo Messenger. Веднъж щом инфилтрира системата, Koobface хаква бисквитките и ги използва, за да следи жертвата. Може да се използва и за инфектиране на компютъра с допълнителен малуер. Потребителят не може да премахне заплахата ръчно и не вижда нищо подозрително, което да издава, че компютърът е инфектиран.

Как да премахнете вирус от компютъра си?

Вирусите могат да бъдат намерени и премахнати от системата с помощта на различни методи. Някои от тях не се смятат за агресивни, така ч може да опитате да го премахнете с ръчен метод. Въпреки това, ако искате да сте сигурни, че всички компоненти са изчезнали, трябва д си инсталирате надежден анти-спайуер. Препоръчваме да използвате тези програми, способни да елиминират всеки вирус от афектираната система: Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus, Malwarebytes Anti Malware. Имайте предвид, че понякога дори и най-надеждните анти-спайуери може да не успеят да премахнат вируса Ви. Хакерите обновяват вирусите си непрекъснато. Разработчиците на анти-спайуер може да не успеят да забележат тези промяни навреме, затова техните анти-спайуери може да не успеят да намерят всеки инфектиран файл. Ако си имате работа с подобен проблем, не се притеснявайте. В подобен случай трябва да добавите въпроса си в страницата ни Попитайте ни и ще Ви помогнем да премахнете вируса безплатно.

 

Най-нови вируси добавени в базата данни

Инструкции за премахване на рансъмуер вируса CryptoMix

CryptoMix продължава да тероризира потребителите с новите си  версии CryptoMix е криптиращ зловреден софтуер. Той се появява през пролетта на 2016 и от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-cryptomix/">Още
Вируси Рансъмуер   септември 25, 2017

Премахване на вируса Search.pikatika.com

Браузър-похитителят Search.pikatika.com цели да компрометира вашия Mac и да ви показва реклами Search.pikatika.com се представя за традиционна търсачка, въпреки че е ненадежден браузър-похитител, който се разпространява чрез съмнителни софтуерни пакети.< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-search-pikatika-com/">Още
Браузърни хайджакъри Вируси   септември 25, 2017

Изтрийте адуера Adsupply

Кратък преглед на Adsupply Adsupply е широко известна програма от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b8-%d0%be%d1%82-adsupply/">Още
Адуер Вируси   септември 15, 2017

база данни от Вируси

септември 14, 2017

Вирусът Safesurfs.net

Защо използването на Safesurfs.net като търсачка по подразбиране може да е рисковано? < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-safesurfs-net/">Още
септември 14, 2017

Изскачащият вирус Popcash.net

Защо се появяват рекламите на Popcash? Вирусът Popcash може да вгорчи живота ви, защото тази компютърна инфекция е подмолна и почти неоткриваема. И все пак, подходящ инструмент против зловреден софтуер може да открие и премахне адуера Popcash, който ежедневно показва огромно количество уеб реклами на жертвата си . Тези реклами идват от рекламната мрежа Popcash.net и... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b8%d0%b7%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%87%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81-popcash-net/">Още
септември 14, 2017

Реклами от Liveadexchanger.com

Факти, които нашият екип е открил за рекламите на Liveadexchanger: Много от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b8-%d0%be%d1%82-liveadexchanger-com/">Още
септември 13, 2017

Driver Restore

Безопасна програма ли е Driver Restore? Трябва ли да я използваме? < a class="more_link" href="https://virusi.bg/driver-restore/">Още
септември 13, 2017

Вирусът YahLover.worm

Какво се крие зад предупрежденията на YahLover.worm? Когато вирусът< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-yahlover-worm/">Още
септември 12, 2017

Измамата с техническа поддръжка „You Have A ZEUS Virus“

Заплашени сте от вируса Zeus? Предупреждения от тупа на „You Have A ZEUS Virus“ могат да притеснят потребители, които не разбират толкова от технологии и не са наясно, че това е често използвана стратегия, използвана от измамници. Самият вирус Zeus вирееше из нета преди няколко години. Главно опериран посредством троянец. Както може би знаете, последният се смята за... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d1%82%d0%b5%d1%85%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b4%d1%80%d1%8a%d0%b6%d0%ba%d0%b0-you-have-a-zeus-vir/">Още
септември 11, 2017

Вирусът Search.searchytdav.com

Факти, които знаем за браузър-похитителя Search.searchytdav.com  Search.searchytdav.com е потенциално нежелана компютърна програма, разработена от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-search-searchytdav-com/">Още
септември 11, 2017

Лента с инструменти EasyDirectionsFinder

Лентата с инструменти EasyDirectionsFinder и нейната цел в компютъра Лентата с инструменти EasyDirectionsFinder е легитимен инструмент< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8-easydirectionsfinder/">Още
септември 11, 2017

RevContent

Трябва ли да ни притесняват реклами от RevContent? Рекламите на RevContent започнаха много дискусии по света и най-вероятно можем да намерим поне една подобна тема във всеки технологичен форум. Въпреки това трябва да знаете, че RevContent не е вирус. Това е легитимна мрежа за препоръчано съдържание, която си сътрудничи с добре познати сайтове. Също така е позната ка... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/revcontent/">Още
септември 08, 2017

Вирусът Online.io

Може ли Online.io да предизвика проблеми за операционната система? < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-online-io/">Още
септември 07, 2017

Рансъмуер вирусът Cerber 4.1.6

Поредната не до там изключителна версия на рансъмуера Cerber: вирусът< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-cerber-4-1-6/">Още
септември 06, 2017

Изскачащи реклами MacKeeper

MacKeeper НЕ е надеждно приложение според компютърните потребители.< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b8%d0%b7%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%87%d0%b0%d1%89%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b8-mackeeper/">Още
септември 05, 2017

Вирусът „Error #268D3“

Как да разпознаете вируса „Error #268D3“? Ако компютърът Ви се инфектира с вируса „Error #268D3“ ще започнете да получавате досадни изскачащи съобщения докато браузвате и ще получавате пренасочвания към Microsoftsupportdesk.com или други мошенически сайтове. Малуерът „Error #268D3“отваря подозрителни сайтове, пълни с логото на Microsoft и тези сайтове незабавно показ... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-error-268d3/">Още
септември 05, 2017

Рансъмуер вирусът Bitpaymer

Вирусът Bit Paymer атакува здравния сектор и иска откуп в размер на 50 Биткойна Рансъмуерът Bitpaymer, известен и като Bit Paymer, е криптиращ вирус, който е забелязан през юли 2017. Той добавя файлово разширение .locked на различните целеви файлове и иска плащането на 50 биткойна за възстановяването на информацията. Месец след появата си, зловредният софтуер старти... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-bitpaymer/">Още
септември 04, 2017

Вирусът NavSmart.info

Мога ли да ползвам NavSmart.info като начална страница? Вирусът NavSmart.info може да изглежда като страхотен инструмент за търсене из мрежата. Всъщност обаче трябва да стоите възможно най-далече от тази търсачка. Според експерти по сигурността програмата трябва да бъде третирана като браузърен хайджакър, защото може да Ви показва променени резултати от търсенията и... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-navsmart-info/">Още
септември 04, 2017

Рансъмуер вирусът Diablo6

Вирусът Diablo6 пуска поредната скам кампания  Вирусът Diablo6 действа като най-новата версия на печално известния рансъмуер Locky. Той кодира данните на компютъра на жертвата, като използва комбинация от RSA-2048 и AES-128 криптографски шифри и добавя файлово разширение .diablo6 на всеки файл. След като процеудрата приключи, информацията става неизползваема. Най-нак... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-diablo6/">Още
септември 04, 2017

Firefox-пренасочващ вирус

Основни факти за Пренасочващият Firefox вируса Пренасочващият< a class="more_link" href="https://virusi.bg/firefox-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0%d1%89-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81/">Още

Информацията е обновена на: 2016-08-18

Източник: http://www.2-spyware.com/viruses-removal

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук