Какво е дайлери и как да го премахна?

от Ъгниъс Кигуолис - - Обновено | Тип: Дайлери
12

Дайлерът (измамническа версия) е програма, която използва модема на компютъра, за да установи връзка чрез телефонната линия, за да прави пари от обаждания. Установява се връзка, като се набира предварително избран телефонен номер, който се свързва с интернационални или такива на специална тарифа локални номера. Дайлерите са способни да правят неоторизирана връзка и да заобикалят локалният доставчик на Интернет. След като извърши тези действия жертвата губи пари, като получава по-големи сметки за телефона.

Повечето дайлери са зловредни програми, които работят като обикновени компютърни вируси. Те променят системните мрежовите настройки и тези на телефонната линия без позволението на потребителя. Един типичен дайлър работи на почти всеки компютър и опитва да скрие присъствието си на системата. Паразитът не афектира производителността на компютъра и не оставя следи като неочаквани реклами или полета с инструменти от трети страни, затова дейността му трудно може да бъде забелязана. Потребителите на широколентови линии като DSL, LAN или подобни, не могат да бъдт афектирани, защото компютрите им нямат инсталирани модеми.

Някои дайлери са легитимни приложения разработени от Интернет доставчици и някои компании Тяхната цел е да улеснят процеса на настройване на Интернет връзка или да извършват маркетингови кампании за трети страни. Подобни страни предоставят на потребителите си лицензионно споразумение и ги информират, че ще инсталират дайлер. Въпреки това подобни програми са сравнително рядко срещани.

Активности, които характеризират дайлерите

  • Използване на засегнатия компютър за връзка с номера на повишена тарифа.
  • Промотиране на потенциално опасни сайтове с порногравско, рекламно или друго подобно съдържание.
  • Предизвикване на системни модификации и променяне на настройките на мрежата и телефонната линия. Това става като дайлерът се регистрира като услуга за връзка с Интернет по подразбиране и се свързва със засегнатия компютър чрез Интернет.
  • Промяна на браузърните настройки. Можете да забележите промени в началната си страница и търсачката по подразбиране. В допълнение е възможно да не можете да върнете старите си настройки.
  • Създаване на различни линкове, които водят хората до потенциално опасни уеб сайтове. В допълнение жертвата може да забележи неизвестни преки пътища на работния плот, които водят до съмнителни сайтове, незивестни запазени сайтове и нововъведения в списъка с любими.
  • Не предоставя опция за премахване.

Техники за инфилтрация, използвани от дайлерите

Въпреки че повечето дайлери са много подобни на обикновените вируси, тяхното разпространение е доста по-различно. Те не се разпространяват като другите типове малуер. В повечето случаи хората трябва да ги инсталират на системата като всеки друг софтуер. Това може да бъде направено със или без съгласието на потребителя. Повече информация за главните разпространители, които са били използвани за тихи инсталации на дайлери е предоставена долу.

  • Порнографски и нелегални сайтове. Сайтове, пълни със съдържание за възрастни, нелегални видео и аудио файлове и подобни оферти трябва да бъдат избягвани. В противен случай могат да измамят потребителя да си свали и ръчно да инсталира конкретен дайлер на системата. Независимо, че е казано, че това е единствения начин да получите достъп до конкретна услуга, не трябва да се съгласявате с подобна инсталация. Подобни дайлери не само няма да предоставят деинсталатор, но ще доведат до загуба на пари, като правят високотарифни телефонни разговори през Интернет връзката Ви.
  • Системни уязвимости. Най-голямата част зловредни дайлери се промъкват в системата чрез някои уязвимости. Подобни дупки в сигурността могат да се появят ако не обновявате антивирусната си програма или уеб браузъра си. В допълнение зловредни дайлъри могат да се появят на компютъра Ви като посетите опасен сайт, съдържащ зловредния код, като кликнете на опасна изскачаща реклама. Афектираният потребител не може да забележи нищо съмнително, тъй като паразитите не показват инсталационни прозорци, диалози и предупреждения.
  • Спам и зловредни имей съобщения. Някои дайлери се инсталират тайно на системата при отваряне на спам или зловредни имейл съобщения. Някои подобни паразити се появяват на компютърната система като легитимни имейл приставки. Тяхната инсталация се прави без знанието и съгласието на потребителя.

Най-известните примери за дайлери

Има много различни дайлери, смятани за зловредни. Следните примери илюстрират тяхното поведение на афектираната компютърна система.

661-748-0240 предоставя достъп до Интернет чрез високотарифни телефонни номера. Той пренасочва уеб браузъра към конкретни Интернет ресурси и променя началната страница без да иска позволението на потребителя. Този дайлер може да бъде инсталиран тайно, когато посетите някой опасен сайт. Паразитът променя регистъра, така че заплахата работи върху всеки Windows и създавапряк път на работния плот на име Click Me!!!. Повечето дайлери са подобни на този и не представляват опасност за системата, но могат да нарушат поверителността на потребителя.

Trojan.Dialer.yz свързва компютъра на жертвата с Интернет чрез скъп телефонен номер. Способен е да достъпва предопределени Интернет ресурси на необходими домейни, без да иска позволение от потребителя. Тази заплаха тихо заличава кеша и историята на браузъра. Паразитът се внедрява в системата от несигурни уеб сайтове. Дайлерът усложнява засичането и премахването си и няма функционален деинсталатор.

Trafficadvance е много по-опасен дайлер, който не само свързва засегнатия компютър с Интернет, използвайки високотарифен номер, но освен това терминира някои работещи приложения и краде системна информация. Веднъж пуснат, той модифицира регистъра на Windows, за да се регистрира като услуга за връзка с Интернет по подразбиране. Това означава, че всички Интернет връзки ще бъдат направени чрез скъпи телефонни номера, вместо този на интернет доставчика Ви. Подобна дейност води до получаване на огромни сметки за телефона.

Премахване на дайлера от системата

Както споменахме повечето дайлери работят на същия принцип като компютърните вируси и затова могат да бъдат намерени и премахнати с помощта на надеждна анти-спайуерна програма. Можем да препоръчаме Reimage или Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus, които показват много добри резултати при премахването на дайлери от системата.

Имайте предвид, че в някои случаи повечето антивирусни може да не успеят да премахнат конкретен дайлер. Затова има Интернет ресурси като 2-Spyware.com, които предоставят инструкции за ръчно премахване на малуер. Тези инструкции позволяват на потребителите да изтрият ръчно всички файлове, директории, регистри и други обекти, които принадлежат на паразита. Въпреки това ръчното премахване изисква знания за системата и затова може да е сравнително трудна задача за новобранци.

Най-нови вируси добавени в базата данни

стъпки за премахване на Istatic.eshopcomp.com

Компютърът Ви е заразен с вируса Istatic.eshopcomp.com? Запознайте се с тази досадна програма и функциите й: Istatic.eshopcomp.com е рекламен сървър, който предоставя уеб реклами. Ще започнете да полуавате стотици реклами от тази странца, ако инсталирате адуера Istatic.eshopcomp.com на компютъра си. Представлява потенциално нежелана програма, разпространявана заедно... Още
Адуер Вируси   ноември 06, 2017

база данни от Дайлери

ноември 06, 2017

Deceptive site ahead

Предупреждението „Deceptive Site Ahead/Опасен сайт” се опитва да ви спре да посетите зловредни сайтове. Още
ноември 03, 2017

Изскачащи реклами Right Coupon

Можем ли да се доверим на рекламите на Right Coupon? Right Coupon може да ви изглежда като полезна добавка за браузър, която осигурява различни кодове за отстъпки и оферти, когато пазарувате онлайн. За съжаление, това е един от многото инструменти, създадени единствено с цел извличане на ползи за своите създатели. Този адуер е подобен на други приложения като Search... Още
ноември 02, 2017

вирусът Android

Android вирусът продължава атаките си и през 2017. Списъкът със зловредни приложения, принадлежащи към групата на вируса Android продължава да се разраства. Експерти по сигурността твърдят, че едно на десет приложения е инфектирано с малуера Android. За нещастие много от тези приложения могат да бъдат свалени от Google Play Store. Въпреки това Google полага огромни у... Още
ноември 02, 2017

Рансъмуер вируса ACCDFISA v2.0

Вирусът ACCDFISA v2.0 и как заключва файловете ви. Рансъмуер вирусите често преминават през доста голямо развитие, докато техните създатели останат доволни от резултата. Вирусът ACCDFISA е една от тези програми и наскоро нейната подобрена версия, наречена ACCDFISA v2.0 „удари“ интернет пространството. Известна още и като Anti-Child Porn Spam Protection vi... Още
октомври 31, 2017

Facebook вирус

Facebook вирусът е опасен компютърен паразит, който инфектира системи след посещение в социалната мрежа. Още
октомври 31, 2017

Рансъмуер вирусът Matrix

Рансъмуерът Matrix с една стъпка напред. Вирусът Matrix, наричан още рансъмуера matrix9643@yahoo.com функционира като криптиращ троянски кон. Забелязан е от изследователите на зловреден софтуер на 1 декември 2016. Вирусът копира темата на филма Матрицата и негова са цел са англо- и рускоговорящи компютърни потребители, защото съобщението за откуп, което оставя в комп... Още
октомври 30, 2017

SearchAssist.net

Търсачката SearchAssist.net може да не е толкова надеждна . Още
октомври 27, 2017

Вирусът iPhone

Продължават да се явяват предпоставки за вируса iPhone . Вирусът iPhone е събирателно понятие за различни вариации на зловреден софтуер предназначен за iOS. Докато някои потребители са убедени, че няма зловреден софтуер за OS и не може да съществува, кибер престъпниците създават действителен зловреден софтуер за macOS и iOS. Наистина, процентът зловреден софтуер е зн... Още
октомври 27, 2017

Адуерът Chrome

Адуерът Chrome инфектира браузъра ви за да ви предоставя ненадеждно рекламно съдържание. Още
октомври 26, 2017

Вирусът Petya

Всичко, което трябва да знаете за вируса Petya. Вирусът Petya е поредната програма от типа рансъмуер, която превзема компютъра на потребителя и заключва намиращите се там файлове. Този рансъмуер вирус може да бъде изключително опасен и може да проникне във всеки компютър, но основната му цел са компютрите на немски компании. Тази зловредна програма влиза в компютрите... Още
октомври 05, 2017

Браузър Chroomium

Браузърът Chroomium не е Google Chrome, нито Chromium. Браузърът Chroomium е потенциално нежелана програма , която нахлува в компютрите чрез модифицирани софтуерни инсталатори и заменя преките пътища в браузъра ви по подразбиране със свои собствени. Това е лошо конфигурирана версия на проекта Chromium, предназначена да показва реклами на компютърните потребители. Фу... Още
октомври 04, 2017

Вирусът Yardood.com

Какво още не знаете за Yardood.com: Ако имате проблеми при онлайн сърфирането, може да сте се „хванали“ вируса Yardood.com.Още
октомври 04, 2017

DriverAgent Plus

Погрешното схващане за DriverAgent Plus. DriverAgent Plus е легитимна компютърна програма за оптимизация, създадена отОще
октомври 03, 2017

Вирусът CCleaner 5.33

Заразена версия на CCleaner v5.33 пренася зловреден софтуер до 2.27 милиона потребители. Още

Информацията е обновена на: 2016-10-26

Източник: https://www.2-spyware.com/dialers-removal

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук