Какво е фалшив антишпионски софтуер и как да го премахна?

от Alice Woods - - Обновено | Тип: Фалшив антишпионски софтуер
12

Фалшивият антишпионски софтуер (понякога може да го срещнете и като фалшив софтуер за сигурност) е термин, който се използва да обозначи антишпионски софтуер, който в действителност не е такъв. Програмите, принадлежащи към тази категория се обозначават още като зловреден софтуер и вируси. Основната цел на този измамен антишпионски софтуер е да заразява компютри, да показва агресивни съобщения за сигурност и да накара техните собственици да купят „пълната“ или „лицензираната“ версия, която да оправи системата им. В действителност, единственото нещо, което трябва да се премахне е самият фалшив софтуер за сигурност.

Когато си имате работа с фалшив антишпионски софтуер, може да бъдете убеждавани, че това е надеждно защитно приложение, което открива зловредни файлове в системата ви, защото подобни програми изглеждат много професионално. За съжаление и независимо от това колко надеждно изглежда графичния им потребителски интерфейс (GUI), те не разполагат с база данни на вируси, която е задължителна при сканиране на системата и способност да откриват зловредни файлове в компютъра. В повечето случаи, те докладват за легитимни системни компоненти и твърдят, че потребителят трябва да ги премахне от компютъра си. По този начин фалшивите антишпионски програми манипулират хората да закупят техните „лицензирани“ версии. Веднага след като получат парите, те спират антишпионското приложение за определен период от време. Рано или късно вирусът започва отново своята работа и се опитва да открадне повече пари от жертвата си.

Премахването на фалшивия антишпионски софтуер е много важно, защото тези програми може да се използват за заразяването и с допълнителни вируси. Също така, те могат да бъдат използвани за събиране на различна информация, необходима за кражба на самоличност и други подобни престъпления. Не на последно място, те могат да причинят сериозни проблеми свързани с функционалността на компютъра, като забавяне на системата и сривове. Всеки един от вирусите, принадлежащи към категорията на фалшивия антишпионски софтуер, може да бъде премахнат с помощта на надеждна антишпионска програма.  

Начини на разпространение на фалшивия антишпионски софтуер:

По-голяма част от фалшивите антишпионски програми проникват в компютрите без съгласието на техните собственици. Ето ги някои от основните методи, които се използват за заразяване на компютри: 

  • Злонамерени реклами. По-голяма част от фалшивите антишпионски приложения се разпространяват чрез фалшиви изскачащи реклами. Такива известия обикновено докладват за евентуални проблеми свързани с компютъра, затова не е изненадващо колко много хора ги отварят и изтеглят фалшивия антишпионски софтуер на компютъра си. Подобни реклами, също така, твърдят, че хората ще получат възможност да оправят компютрите си безплатно, но както сами виждате, това е поредната лъжа, използвана за заразяване на компютърни системи с фалшив антишпионски софтуер.
  • Заразени прикачени файлове на имейли. Програма, която принадлежи към категорията на фалшивия антишпионски софтуер, може да бъде изтеглена като легитимен прикачен файл. Обикновено вирусите се разпространяват като банкови документи, фактури, доклади, разкрития и други подобни прикачени файлове, които могат да подмамят хората да ги изтеглят на компютрите си.  
  • Други вируси. Има много на брой други заплахи, които могат да се използват за разпространяване на фалшив антишпионски софтуер. Най-популярните от тях са Троянски коне, червеи, и задни врати. Тези заплахи могат да отварят „задна врата“ в системата и да инсталират необходимите файлове без участието и одобрението на жертвата. Също така, троянския кон на фалшивия антишпионски софтуер може да скрие тези файлове на необходимите места и да ги стартира, когато настъпи подходящия момент.

Обичайна дейност на този зловреден софтуер:

Програмите, категоризиращи се като фалшив антишпионски софтуер, се опитват да убедят жертвите си, че техните компютри са сериозно заразени и единственият инструмент, който може да се използва за премахването на опасните вируси, е лицензираната версия. Ако фалшив антишпионски софтуер се промъкне в системата, той започва да търси целите си с помощта на следните действия:

  • Блокиране на легитимните софтуер за сигурност и уеб страници. Това е много важна задача за функционирането на фалшивия антишпионски софтуер, защото помага на вируса да се предпази от собственото си елиминиране от системата. Единственият начин да отблокирате легитимните уеб страници и да стартирате легитимно антишпионско приложение, е да премахнете заплахата. 
  • Предизвикване на непрекъснати сканирания на системата и предупредителни съобщения. Може да ви изглежда, че фалшивият антишпионски софтуер може да сканира компютъра ви както легитимния антишпионски софтуер. И все пак, тази дейност е изопачена и се използва, за да подведе жертвата да си помисли, че компютърът и е заразен с десетки или дори стотици различни заплахи. Ако жертвата не обърне внимание на предупреждението, фалшивият софтуер се преструва, че сканира системата и не престава да показва фалшивите си предупредителни съобщения.
  • Забавяне цялостната функционалност на компютъра. За да се опита да убеди жертвата си, че компютърът и е сериозно заразен, фалшивият антишпионски софтуер може да предизвика забавяне на системата, системни сривове и други подобни проблеми свързани с работата.
  • Предизвиква пренасочване към страницата за покупка. От време на време може да бъдете пренасочени от фалшивия антишионски софтуер към неговата страница за покупка. Мнозинството от тези страници може да се окажат много опасни, затова никак не е препоръчително да ги посещавате.

Някои от най-опасните екземпляри на фалшив антишпионски софтуер:

System Tool. От деня, в който този фалшив антишпионски софтуер се е появил в компютърния свят, System Tool е заразил хиляди различни компютри. Известно е, че започва да се разпространява през 2010 и го прави в продължение на повече от три години. Тази програма е предизвикала много проблеми на своите жертви, включително загуба на парите им и проникване на друг зловреден софтуер. Основния метод, използван за разпространение, включвал фалшиви известия, предлагащи на хората безплатна проверка на компютрите им.  

Security Defender Този фалшив антишпионски софтуер се появява през 2011. От тогава насам той инфектира слабо защитени компютърни системи. След като е попаднал в компютъра, той дава вид, че може да защити системата от зловреден софтуер. За съжаление, този имидж се използва единствено, за да открадне парите на нищо неподозиращия потребител. Security Defender няма опция за деинсталиране. Той може да бъде премахнат единствено с помощта на надежден антишпионски софтуер, който понякога може да бъде блокиран, поради наличието на зловреден софтуер скрит в системата.

Премахване на фалшивия антишпионски софтуер:

Ако искате да разберете каква е истинската опасност, най-добре е да направите проверка на компютъра си с легитимен антишпионски софтуер. Най-сигурният начин за премахване на фалшив антиспайуер от системата е да направите пълно сканиране с  Reimage или Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus. След стартиране на една от тези програми би трябвало да видите, че системните скенери и предупредителните съобщения на фалшивите антишпионски програми са пълни с измислени данни.  

Имайте предвид, че фалшивия антишпионски софтуер може да блокира легитимния ви софтуер, за да се предпази от премахване от компютъра. За да избегнете този проблем, опитайте някой от следните методи:

  • Рестартиране в режим Безопасен режим с мрежа (Safe Mode with networking);
  • Смяна на наименованието на изпълнимия файл на антишпионската ви програма;
  • Използване на друг компютър, на който да бъде изтеглен антишпионския софтуер и след това да бъде прехвърлен на засегнатия компютър с помощта на USB памет или друго подобно решение.

Най-нови вируси добавени в базата данни

стъпки за премахване на Istatic.eshopcomp.com

Компютърът Ви е заразен с вируса Istatic.eshopcomp.com? Запознайте се с тази досадна програма и функциите й: Istatic.eshopcomp.com е рекламен сървър, който предоставя уеб реклами. Ще започнете да полуавате стотици реклами от тази странца, ако инсталирате адуера Istatic.eshopcomp.com на компютъра си. Представлява потенциално нежелана програма, разпространявана заедно... Още
Адуер Вируси   ноември 06, 2017

база данни от Фалшив антишпионски софтуер

ноември 06, 2017

Deceptive site ahead

Предупреждението „Deceptive Site Ahead/Опасен сайт” се опитва да ви спре да посетите зловредни сайтове. Още
ноември 03, 2017

Изскачащи реклами Right Coupon

Можем ли да се доверим на рекламите на Right Coupon? Right Coupon може да ви изглежда като полезна добавка за браузър, която осигурява различни кодове за отстъпки и оферти, когато пазарувате онлайн. За съжаление, това е един от многото инструменти, създадени единствено с цел извличане на ползи за своите създатели. Този адуер е подобен на други приложения като Search... Още
ноември 02, 2017

вирусът Android

Android вирусът продължава атаките си и през 2017. Списъкът със зловредни приложения, принадлежащи към групата на вируса Android продължава да се разраства. Експерти по сигурността твърдят, че едно на десет приложения е инфектирано с малуера Android. За нещастие много от тези приложения могат да бъдат свалени от Google Play Store. Въпреки това Google полага огромни у... Още
ноември 02, 2017

Рансъмуер вируса ACCDFISA v2.0

Вирусът ACCDFISA v2.0 и как заключва файловете ви. Рансъмуер вирусите често преминават през доста голямо развитие, докато техните създатели останат доволни от резултата. Вирусът ACCDFISA е една от тези програми и наскоро нейната подобрена версия, наречена ACCDFISA v2.0 „удари“ интернет пространството. Известна още и като Anti-Child Porn Spam Protection vi... Още
октомври 31, 2017

Facebook вирус

Facebook вирусът е опасен компютърен паразит, който инфектира системи след посещение в социалната мрежа. Още
октомври 31, 2017

Рансъмуер вирусът Matrix

Рансъмуерът Matrix с една стъпка напред. Вирусът Matrix, наричан още рансъмуера matrix9643@yahoo.com функционира като криптиращ троянски кон. Забелязан е от изследователите на зловреден софтуер на 1 декември 2016. Вирусът копира темата на филма Матрицата и негова са цел са англо- и рускоговорящи компютърни потребители, защото съобщението за откуп, което оставя в комп... Още
октомври 30, 2017

SearchAssist.net

Търсачката SearchAssist.net може да не е толкова надеждна . Още
октомври 27, 2017

Вирусът iPhone

Продължават да се явяват предпоставки за вируса iPhone . Вирусът iPhone е събирателно понятие за различни вариации на зловреден софтуер предназначен за iOS. Докато някои потребители са убедени, че няма зловреден софтуер за OS и не може да съществува, кибер престъпниците създават действителен зловреден софтуер за macOS и iOS. Наистина, процентът зловреден софтуер е зн... Още
октомври 27, 2017

Адуерът Chrome

Адуерът Chrome инфектира браузъра ви за да ви предоставя ненадеждно рекламно съдържание. Още
октомври 26, 2017

Вирусът Petya

Всичко, което трябва да знаете за вируса Petya. Вирусът Petya е поредната програма от типа рансъмуер, която превзема компютъра на потребителя и заключва намиращите се там файлове. Този рансъмуер вирус може да бъде изключително опасен и може да проникне във всеки компютър, но основната му цел са компютрите на немски компании. Тази зловредна програма влиза в компютрите... Още
октомври 05, 2017

Браузър Chroomium

Браузърът Chroomium не е Google Chrome, нито Chromium. Браузърът Chroomium е потенциално нежелана програма , която нахлува в компютрите чрез модифицирани софтуерни инсталатори и заменя преките пътища в браузъра ви по подразбиране със свои собствени. Това е лошо конфигурирана версия на проекта Chromium, предназначена да показва реклами на компютърните потребители. Фу... Още
октомври 04, 2017

Вирусът Yardood.com

Какво още не знаете за Yardood.com: Ако имате проблеми при онлайн сърфирането, може да сте се „хванали“ вируса Yardood.com.Още
октомври 04, 2017

DriverAgent Plus

Погрешното схващане за DriverAgent Plus. DriverAgent Plus е легитимна компютърна програма за оптимизация, създадена отОще
октомври 03, 2017

Вирусът CCleaner 5.33

Заразена версия на CCleaner v5.33 пренася зловреден софтуер до 2.27 милиона потребители. Още

Информацията е обновена на: 2016-09-16

Източник: https://www.2-spyware.com/rogue-antispyware-removal

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук