Какво е aol паразити и как да го премахна?

от Линас Кигуолис - - Обновено | Тип: AOL паразити

AOL паразитът е зловредна компютърна програма, предназначена да атакува потребителите посредством месинджъра AOL (AOL Instant Messenger) (известен още като AIM) и друг софтуер на  America OnLine. Типичният AOL вирус много прилича на троняски кон или на червей. След като проникне в системата, той се опитва да открадне пароли, данни за профили и друга ценна информация. И така, основната задача на този вирус е да се скрие дълбоко в системата и да записва клавишните комбинации на жертвата или да прави снимки на нейния екран. Освен това, някои  AOL вируси се използват за отдалечен достъп до системата и извършват други непоискани дейности в нея.  

AOL вирусите се разпространяват от хакери с помощта на заразени прикачени файлове и вредни линкове, които обикновено се показват на жертвите чрез съобщенията в AOL месинджъра. Преди известно време AOL паразитите се използваха само за операционна система Microsoft Windows. В момента операционната система Mac OS X също може да бъде засегната от AOL вируси. Въпреки че тези заплахи не са от най-често срещаните, тъй като разпространението им значително намаля през последните години, никога не отваряйте непознати линкове, които се появяват в  AIM. Ако все още използвате този месинджър, добре е да инсталирате надежден антишпионски софтуер на компютъра си. Всички препоръчителни инструменти ще намерите в раздела Софтуер.

Действия на AOL паразитите в засегнатата система

По-голямата част от AOL паразитите са много опасни вируси, които могат да причинят кражба на самоличност, загуба на пари и други подобни проблеми. Техните собственици могат да разкрият банкова информация, влизания, пароли, данни за кредитни карти и друга чувствителна за жертвата информация. Също така, хакерите могат да използват записаната информация за вход в AIM или ICQ с цел да се опитат да деактивират определени профили или да ги използват с лоши намерения. Някои версии на AOL паразитите също причиняват и технически проблеми в засегнатата компютърна система. Те също сериозно забавят интернет скоростта или правят интернета тотално неизползваем. И накрая, смята се, че като използват определени пропуски в софтуера, AOL вирусите могат да инсталират доста по-опасни себеподобни в системата.

  • Кражба на различни пароли и информация за влизания, UINs (Универсален интернет номер, който се използва в ICQ мрежата) и друга лична информация. След като тази информация бъде събрана, тя се изпраща към предварително определен сървър или се прехвърля към отдалечен хост чрез фонова интернет връзка.
  • Разпространение на големи количества спам съобщения, изпълнява DoS (Denial of Service/Отказ от услуга) или други подобни мрежови атаки.
  • Прави снимки на онлайн разговори, като записва цялата информация, която е добавена или изпратена чрез AOL месинджъра или ICQ програма.
  • Опитва се да зарази целия списък с абонати на жертвата, разпространява заразени файлове или връзки към зловредни уеб страници. Кликването на такива линкове или отварянето на файл обикновено заразява компютъра с допълнителен зловреден софтуер. 
  • Извлича информация за инсталиран AOL или ICQ софтуер, събира IP адреси и друга мрежова/системна информация.
  • Деактивира легитимния софтуер без да иска позволението на потребителя.
  • За да направи по-сложно собственото си премахване, скрива процесите си, файлове си и други обекти. 

Най-честите начини за проникване в системата

Както вече споменахме, AOL вирусите могат да проникнат в целевата компютърна система незабелязано. Има три основни начина за това. 

Пропуски/уязвимости на AOL софтуера. Това е най-популярният метод, използван от  AOL паразитите. Тази техника на разпространение не изисква показването на инсталационен помощник, диалогови прозорци или предупреждения, така че целият процес по проникването става без знанието на потребителя. За да се предпазите от това, винаги обновявайте AOL, софтуера си за сигурност и останалите програми на компютъра си. Разбира се, препоръчително е и инсталирането на антишпионски софтуер. 

Подвеждащи линкове, разпространявани чрез AOL месинджъра (AIM). Може да се заразите с AOL малуер като отворите заразен линк в месинджъра си. Тези линкове в действителност се представят като много важни съобщения, но единственото, което правят, е да пренасочват потребителите към зловредни уеб страници или просто заразяват компютрите им с AOL вируси. Опитайте се да ги избягвайте!

Друг зловреден софтуер. AOL паразитите могат да се разпространяват и с помощта на троянски коне, бекдор, шпионски софтуер и подобни вируси. За да сте сигурни, че компютърът ви е в безопасност, трябва да го сканирате с антишпионски софтуер. 

Примери за най-често срещаните AOL паразити

Има много различни AOL паразити. Следните примери илюстрират тяхното типично поведение като такива заплахи:

Omerstroke е компютърен вирус,който наблюдава активността на потребителя в AIM месинджъра. Той записва ценна информация като потребителски имена и пароли и споделя събраната информация на отдалечен сървър. Също така, може да “улови” всяко съобщение, което се изпраща от месинджъра. Имайте предвид, че този вирус прониква в целевия компютър с помощта на фалшиво съобщение за грешка. След това автоматично се задейства с всяко стартиране на Windows и се крие от потребителя, за да избегне премахването си.

ICQ Zap заразява AIM месинджъра и разпраща изключително голямо количество спам съобщения. Тази дейност не само забавя значително скоростта на интернет връзката, но може да окаже неблагоприятно влияние върху цялостната работа на засегнатия компютър. 

Паразитът UIN IP засяга системи с помощта на троянски кон или фалшиво предупредително съобщение, което се показва, докато потребителят използва AIM. Действа като прокси сървър (proxy server), който може да записва съобщенията и разговорите на жертвата. Паразитът не вреди на системата, но представлява значителна заплаха за сигурността на личната информация на потребителя. 

Премахване на AOL вируса

По-голяма част от AOL вирусите действат по начина на останалите компютърни вируси. Ето защо, може да се предпазите от тях с помощта на надежден защитен софтуер, като антишпионска или антивирусна програма. Също така, антишпионският софтуер може да се използва за премахване на AOL паразити от системата. може да намерите всяка една от препоръчаните програми, които сме използвали при тестването на тези заплахи, в раздела Софтуер. И все пак, най-препоръчителни са Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus.

Имайте предвид, че в някои случаи, дори и най-мощните антивирусни и антишпионски програми не успяват да се справят с дадена заплаха и да поправят засегната компютърна система. Това е така, защото създателите на този вид софтуер няма как да знаят кои зловредни компоненти ще бъдат добавени към един или друг зловреден софтуер и е необходимо време да разработят съответното обновление на антишпионската програма. И все пак, ако сте информирани за наличието на такъв ъпдейт, добре е да го инсталирате без да губите време.

Най-нови вируси добавени в базата данни

база данни от AOL паразити

March 07, 2018

One System Care

Трябва ли ми One System Care? One System Care се представя като “Помощ за компютъра всичко в едно” .Още
March 06, 2018

ScorecardResearch.com

Преглед на ScorecardResearch.com. Вирусът ScorecardResearch.com се представя като инструмент, който предоставя помощ за онлайн рекламни кампании.Още
February 21, 2018

Вирусът Fuq.Com

Fuq.com предоставя смущаващо съдържание. Вирусът Fuq.com се категоризира като потенциално нежелано приложение, което предоставя на посетителите порнографско съдържание.Още
February 07, 2018

Вирусът Tags.bluekai.com

Tags.bluekai.com е потенциално нежелана програма, която показва натрапчиви реклами. Още
February 01, 2018

Chromesearch.info

Chromesearch.info се представя за търсачка, която уважава вашата поверителност Още
January 29, 2018

Apusx

Браузър-похитителят Apusx може да причини нежелани промени в браузърите ви. Още
January 25, 2018

Rocket Tab

RocketTab продължава с похищенията на компютри с windows. ВирусътОще
January 24, 2018

Chumsearch.com

Как се разпространява вирусът Chumsearch.com? Chumsearch.com е браузърен хайджакър, който може да се внедри в системата без знанието на потребителя.Още
January 23, 2018

Вирусът Ecosia.org

Вирусът Ecosia не трябва да бъде оставян да променя началната ви страница. Още
January 19, 2018

Лента с инструменти Yahoo

Вирус ли е лентата си инструменти Yahoo или не? Ако някога сте си помисляли, че лентата с инструменти на Yahoo е вирус, грешите.Още
January 17, 2018

VulkanRT

VulkanRT – вирус, който похищава браузъра ви и ви показва объркани резултати. Още
January 17, 2018

Win32.CoinMiner

Вирусът CoinMiner все още е активен. Вирусът CoinMiner работи като команда за копаене на биткойни в компютрите на потребителите.Още
January 16, 2018

Вирусът Tech Support Scam

Какво трябва да знаете за вируса Tech Support Scam? С развитието на технологиите с всеки изминал ден все повече сме свързани с виртуалния свят. Престъпниците са се научили как да се възползватОще
January 16, 2018

trackid=sp-006

Адуерът Trackid=sp-006 пречи на потребителите на Google Chrome . Още
January 15, 2018

Amazonaws

Amazonaws – уеб услуги на Amazon, които могат да  бъдатОще
January 12, 2018

Yahoo Powered

Yahoo Powered се опитва да промени навиците ви на сърфиране по много агресивен начин. Още

Информацията е обновена на: 2016-10-24

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук