Какво е aol паразити и как да го премахна?

от Линас Кигуолис - - Обновено | Тип: AOL паразити
12

AOL паразитът е зловредна компютърна програма, предназначена да атакува потребителите посредством месинджъра AOL (AOL Instant Messenger) (известен още като AIM) и друг софтуер на  America OnLine. Типичният AOL вирус много прилича на троняски кон или на червей. След като проникне в системата, той се опитва да открадне пароли, данни за профили и друга ценна информация. И така, основната задача на този вирус е да се скрие дълбоко в системата и да записва клавишните комбинации на жертвата или да прави снимки на нейния екран. Освен това, някои  AOL вируси се използват за отдалечен достъп до системата и извършват други непоискани дейности в нея.  

AOL вирусите се разпространяват от хакери с помощта на заразени прикачени файлове и вредни линкове, които обикновено се показват на жертвите чрез съобщенията в AOL месинджъра. Преди известно време AOL паразитите се използваха само за операционна система Microsoft Windows. В момента операционната система Mac OS X също може да бъде засегната от AOL вируси. Въпреки че тези заплахи не са от най-често срещаните, тъй като разпространението им значително намаля през последните години, никога не отваряйте непознати линкове, които се появяват в  AIM. Ако все още използвате този месинджър, добре е да инсталирате надежден антишпионски софтуер на компютъра си. Всички препоръчителни инструменти ще намерите в раздела Софтуер.

Действия на AOL паразитите в засегнатата система

По-голямата част от AOL паразитите са много опасни вируси, които могат да причинят кражба на самоличност, загуба на пари и други подобни проблеми. Техните собственици могат да разкрият банкова информация, влизания, пароли, данни за кредитни карти и друга чувствителна за жертвата информация. Също така, хакерите могат да използват записаната информация за вход в AIM или ICQ с цел да се опитат да деактивират определени профили или да ги използват с лоши намерения. Някои версии на AOL паразитите също причиняват и технически проблеми в засегнатата компютърна система. Те също сериозно забавят интернет скоростта или правят интернета тотално неизползваем. И накрая, смята се, че като използват определени пропуски в софтуера, AOL вирусите могат да инсталират доста по-опасни себеподобни в системата.

  • Кражба на различни пароли и информация за влизания, UINs (Универсален интернет номер, който се използва в ICQ мрежата) и друга лична информация. След като тази информация бъде събрана, тя се изпраща към предварително определен сървър или се прехвърля към отдалечен хост чрез фонова интернет връзка.
  • Разпространение на големи количества спам съобщения, изпълнява DoS (Denial of Service/Отказ от услуга) или други подобни мрежови атаки.
  • Прави снимки на онлайн разговори, като записва цялата информация, която е добавена или изпратена чрез AOL месинджъра или ICQ програма.
  • Опитва се да зарази целия списък с абонати на жертвата, разпространява заразени файлове или връзки към зловредни уеб страници. Кликването на такива линкове или отварянето на файл обикновено заразява компютъра с допълнителен зловреден софтуер. 
  • Извлича информация за инсталиран AOL или ICQ софтуер, събира IP адреси и друга мрежова/системна информация.
  • Деактивира легитимния софтуер без да иска позволението на потребителя.
  • За да направи по-сложно собственото си премахване, скрива процесите си, файлове си и други обекти. 

Най-честите начини за проникване в системата

Както вече споменахме, AOL вирусите могат да проникнат в целевата компютърна система незабелязано. Има три основни начина за това. 

Пропуски/уязвимости на AOL софтуера. Това е най-популярният метод, използван от  AOL паразитите. Тази техника на разпространение не изисква показването на инсталационен помощник, диалогови прозорци или предупреждения, така че целият процес по проникването става без знанието на потребителя. За да се предпазите от това, винаги обновявайте AOL, софтуера си за сигурност и останалите програми на компютъра си. Разбира се, препоръчително е и инсталирането на антишпионски софтуер. 

Подвеждащи линкове, разпространявани чрез AOL месинджъра (AIM). Може да се заразите с AOL малуер като отворите заразен линк в месинджъра си. Тези линкове в действителност се представят като много важни съобщения, но единственото, което правят, е да пренасочват потребителите към зловредни уеб страници или просто заразяват компютрите им с AOL вируси. Опитайте се да ги избягвайте!

Друг зловреден софтуер. AOL паразитите могат да се разпространяват и с помощта на троянски коне, бекдор, шпионски софтуер и подобни вируси. За да сте сигурни, че компютърът ви е в безопасност, трябва да го сканирате с антишпионски софтуер. 

Примери за най-често срещаните AOL паразити

Има много различни AOL паразити. Следните примери илюстрират тяхното типично поведение като такива заплахи:

Omerstroke е компютърен вирус,който наблюдава активността на потребителя в AIM месинджъра. Той записва ценна информация като потребителски имена и пароли и споделя събраната информация на отдалечен сървър. Също така, може да „улови“ всяко съобщение, което се изпраща от месинджъра. Имайте предвид, че този вирус прониква в целевия компютър с помощта на фалшиво съобщение за грешка. След това автоматично се задейства с всяко стартиране на Windows и се крие от потребителя, за да избегне премахването си.

ICQ Zap заразява AIM месинджъра и разпраща изключително голямо количество спам съобщения. Тази дейност не само забавя значително скоростта на интернет връзката, но може да окаже неблагоприятно влияние върху цялостната работа на засегнатия компютър. 

Паразитът UIN IP засяга системи с помощта на троянски кон или фалшиво предупредително съобщение, което се показва, докато потребителят използва AIM. Действа като прокси сървър (proxy server), който може да записва съобщенията и разговорите на жертвата. Паразитът не вреди на системата, но представлява значителна заплаха за сигурността на личната информация на потребителя. 

Премахване на AOL вируса

По-голяма част от AOL вирусите действат по начина на останалите компютърни вируси. Ето защо, може да се предпазите от тях с помощта на надежден защитен софтуер, като антишпионска или антивирусна програма. Също така, антишпионският софтуер може да се използва за премахване на AOL паразити от системата. може да намерите всяка една от препоръчаните програми, които сме използвали при тестването на тези заплахи, в раздела Софтуер. И все пак, най-препоръчителни са Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus.

Имайте предвид, че в някои случаи, дори и най-мощните антивирусни и антишпионски програми не успяват да се справят с дадена заплаха и да поправят засегната компютърна система. Това е така, защото създателите на този вид софтуер няма как да знаят кои зловредни компоненти ще бъдат добавени към един или друг зловреден софтуер и е необходимо време да разработят съответното обновление на антишпионската програма. И все пак, ако сте информирани за наличието на такъв ъпдейт, добре е да го инсталирате без да губите време.

Най-нови вируси добавени в базата данни

стъпки за премахване на Istatic.eshopcomp.com

Компютърът Ви е заразен с вируса Istatic.eshopcomp.com? Запознайте се с тази досадна програма и функциите й: Istatic.eshopcomp.com е рекламен сървър, който предоставя уеб реклами. Ще започнете да полуавате стотици реклами от тази странца, ако инсталирате адуера Istatic.eshopcomp.com на компютъра си. Представлява потенциално нежелана програма, разпространявана заедно... Още
Адуер Вируси   ноември 06, 2017

база данни от AOL паразити

ноември 06, 2017

Deceptive site ahead

Предупреждението „Deceptive Site Ahead/Опасен сайт” се опитва да ви спре да посетите зловредни сайтове. Още
ноември 03, 2017

Изскачащи реклами Right Coupon

Можем ли да се доверим на рекламите на Right Coupon? Right Coupon може да ви изглежда като полезна добавка за браузър, която осигурява различни кодове за отстъпки и оферти, когато пазарувате онлайн. За съжаление, това е един от многото инструменти, създадени единствено с цел извличане на ползи за своите създатели. Този адуер е подобен на други приложения като Search... Още
ноември 02, 2017

вирусът Android

Android вирусът продължава атаките си и през 2017. Списъкът със зловредни приложения, принадлежащи към групата на вируса Android продължава да се разраства. Експерти по сигурността твърдят, че едно на десет приложения е инфектирано с малуера Android. За нещастие много от тези приложения могат да бъдат свалени от Google Play Store. Въпреки това Google полага огромни у... Още
ноември 02, 2017

Рансъмуер вируса ACCDFISA v2.0

Вирусът ACCDFISA v2.0 и как заключва файловете ви. Рансъмуер вирусите често преминават през доста голямо развитие, докато техните създатели останат доволни от резултата. Вирусът ACCDFISA е една от тези програми и наскоро нейната подобрена версия, наречена ACCDFISA v2.0 „удари“ интернет пространството. Известна още и като Anti-Child Porn Spam Protection vi... Още
октомври 31, 2017

Facebook вирус

Facebook вирусът е опасен компютърен паразит, който инфектира системи след посещение в социалната мрежа. Още
октомври 31, 2017

Рансъмуер вирусът Matrix

Рансъмуерът Matrix с една стъпка напред. Вирусът Matrix, наричан още рансъмуера matrix9643@yahoo.com функционира като криптиращ троянски кон. Забелязан е от изследователите на зловреден софтуер на 1 декември 2016. Вирусът копира темата на филма Матрицата и негова са цел са англо- и рускоговорящи компютърни потребители, защото съобщението за откуп, което оставя в комп... Още
октомври 30, 2017

SearchAssist.net

Търсачката SearchAssist.net може да не е толкова надеждна . Още
октомври 27, 2017

Вирусът iPhone

Продължават да се явяват предпоставки за вируса iPhone . Вирусът iPhone е събирателно понятие за различни вариации на зловреден софтуер предназначен за iOS. Докато някои потребители са убедени, че няма зловреден софтуер за OS и не може да съществува, кибер престъпниците създават действителен зловреден софтуер за macOS и iOS. Наистина, процентът зловреден софтуер е зн... Още
октомври 27, 2017

Адуерът Chrome

Адуерът Chrome инфектира браузъра ви за да ви предоставя ненадеждно рекламно съдържание. Още
октомври 26, 2017

Вирусът Petya

Всичко, което трябва да знаете за вируса Petya. Вирусът Petya е поредната програма от типа рансъмуер, която превзема компютъра на потребителя и заключва намиращите се там файлове. Този рансъмуер вирус може да бъде изключително опасен и може да проникне във всеки компютър, но основната му цел са компютрите на немски компании. Тази зловредна програма влиза в компютрите... Още
октомври 05, 2017

Браузър Chroomium

Браузърът Chroomium не е Google Chrome, нито Chromium. Браузърът Chroomium е потенциално нежелана програма , която нахлува в компютрите чрез модифицирани софтуерни инсталатори и заменя преките пътища в браузъра ви по подразбиране със свои собствени. Това е лошо конфигурирана версия на проекта Chromium, предназначена да показва реклами на компютърните потребители. Фу... Още
октомври 04, 2017

Вирусът Yardood.com

Какво още не знаете за Yardood.com: Ако имате проблеми при онлайн сърфирането, може да сте се „хванали“ вируса Yardood.com.Още
октомври 04, 2017

DriverAgent Plus

Погрешното схващане за DriverAgent Plus. DriverAgent Plus е легитимна компютърна програма за оптимизация, създадена отОще
октомври 03, 2017

Вирусът CCleaner 5.33

Заразена версия на CCleaner v5.33 пренася зловреден софтуер до 2.27 милиона потребители. Още

Информацията е обновена на: 2016-10-24

Източник: https://www.2-spyware.com/aol-parasites-removal

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук