Какво е aol паразити и как да го премахна?

от Линас Кигуолис - - Обновено | Тип: AOL паразити
12

AOL паразитът е зловредна компютърна програма, предназначена да атакува потребителите посредством месинджъра AOL (AOL Instant Messenger) (известен още като AIM) и друг софтуер на  America OnLine. Типичният AOL вирус много прилича на троняски кон или на червей. След като проникне в системата, той се опитва да открадне пароли, данни за профили и друга ценна информация. И така, основната задача на този вирус е да се скрие дълбоко в системата и да записва клавишните комбинации на жертвата или да прави снимки на нейния екран. Освен това, някои  AOL вируси се използват за отдалечен достъп до системата и извършват други непоискани дейности в нея.  

AOL вирусите се разпространяват от хакери с помощта на заразени прикачени файлове и вредни линкове, които обикновено се показват на жертвите чрез съобщенията в AOL месинджъра. Преди известно време AOL паразитите се използваха само за операционна система Microsoft Windows. В момента операционната система Mac OS X също може да бъде засегната от AOL вируси. Въпреки че тези заплахи не са от най-често срещаните, тъй като разпространението им значително намаля през последните години, никога не отваряйте непознати линкове, които се появяват в  AIM. Ако все още използвате този месинджър, добре е да инсталирате надежден антишпионски софтуер на компютъра си. Всички препоръчителни инструменти ще намерите в раздела Софтуер.

Действия на AOL паразитите в засегнатата система

По-голямата част от AOL паразитите са много опасни вируси, които могат да причинят кражба на самоличност, загуба на пари и други подобни проблеми. Техните собственици могат да разкрият банкова информация, влизания, пароли, данни за кредитни карти и друга чувствителна за жертвата информация. Също така, хакерите могат да използват записаната информация за вход в AIM или ICQ с цел да се опитат да деактивират определени профили или да ги използват с лоши намерения. Някои версии на AOL паразитите също причиняват и технически проблеми в засегнатата компютърна система. Те също сериозно забавят интернет скоростта или правят интернета тотално неизползваем. И накрая, смята се, че като използват определени пропуски в софтуера, AOL вирусите могат да инсталират доста по-опасни себеподобни в системата.

  • Кражба на различни пароли и информация за влизания, UINs (Универсален интернет номер, който се използва в ICQ мрежата) и друга лична информация. След като тази информация бъде събрана, тя се изпраща към предварително определен сървър или се прехвърля към отдалечен хост чрез фонова интернет връзка.
  • Разпространение на големи количества спам съобщения, изпълнява DoS (Denial of Service/Отказ от услуга) или други подобни мрежови атаки.
  • Прави снимки на онлайн разговори, като записва цялата информация, която е добавена или изпратена чрез AOL месинджъра или ICQ програма.
  • Опитва се да зарази целия списък с абонати на жертвата, разпространява заразени файлове или връзки към зловредни уеб страници. Кликването на такива линкове или отварянето на файл обикновено заразява компютъра с допълнителен зловреден софтуер. 
  • Извлича информация за инсталиран AOL или ICQ софтуер, събира IP адреси и друга мрежова/системна информация.
  • Деактивира легитимния софтуер без да иска позволението на потребителя.
  • За да направи по-сложно собственото си премахване, скрива процесите си, файлове си и други обекти. 

Най-честите начини за проникване в системата

Както вече споменахме, AOL вирусите могат да проникнат в целевата компютърна система незабелязано. Има три основни начина за това. 

Пропуски/уязвимости на AOL софтуера. Това е най-популярният метод, използван от  AOL паразитите. Тази техника на разпространение не изисква показването на инсталационен помощник, диалогови прозорци или предупреждения, така че целият процес по проникването става без знанието на потребителя. За да се предпазите от това, винаги обновявайте AOL, софтуера си за сигурност и останалите програми на компютъра си. Разбира се, препоръчително е и инсталирането на антишпионски софтуер. 

Подвеждащи линкове, разпространявани чрез AOL месинджъра (AIM). Може да се заразите с AOL малуер като отворите заразен линк в месинджъра си. Тези линкове в действителност се представят като много важни съобщения, но единственото, което правят, е да пренасочват потребителите към зловредни уеб страници или просто заразяват компютрите им с AOL вируси. Опитайте се да ги избягвайте!

Друг зловреден софтуер. AOL паразитите могат да се разпространяват и с помощта на троянски коне, бекдор, шпионски софтуер и подобни вируси. За да сте сигурни, че компютърът ви е в безопасност, трябва да го сканирате с антишпионски софтуер. 

Примери за най-често срещаните AOL паразити

Има много различни AOL паразити. Следните примери илюстрират тяхното типично поведение като такива заплахи:

Omerstroke е компютърен вирус,който наблюдава активността на потребителя в AIM месинджъра. Той записва ценна информация като потребителски имена и пароли и споделя събраната информация на отдалечен сървър. Също така, може да „улови“ всяко съобщение, което се изпраща от месинджъра. Имайте предвид, че този вирус прониква в целевия компютър с помощта на фалшиво съобщение за грешка. След това автоматично се задейства с всяко стартиране на Windows и се крие от потребителя, за да избегне премахването си.

ICQ Zap заразява AIM месинджъра и разпраща изключително голямо количество спам съобщения. Тази дейност не само забавя значително скоростта на интернет връзката, но може да окаже неблагоприятно влияние върху цялостната работа на засегнатия компютър. 

Паразитът UIN IP засяга системи с помощта на троянски кон или фалшиво предупредително съобщение, което се показва, докато потребителят използва AIM. Действа като прокси сървър (proxy server), който може да записва съобщенията и разговорите на жертвата. Паразитът не вреди на системата, но представлява значителна заплаха за сигурността на личната информация на потребителя. 

Премахване на AOL вируса

По-голяма част от AOL вирусите действат по начина на останалите компютърни вируси. Ето защо, може да се предпазите от тях с помощта на надежден защитен софтуер, като антишпионска или антивирусна програма. Също така, антишпионският софтуер може да се използва за премахване на AOL паразити от системата. може да намерите всяка една от препоръчаните програми, които сме използвали при тестването на тези заплахи, в раздела Софтуер. И все пак, най-препоръчителни са Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus.

Имайте предвид, че в някои случаи, дори и най-мощните антивирусни и антишпионски програми не успяват да се справят с дадена заплаха и да поправят засегната компютърна система. Това е така, защото създателите на този вид софтуер няма как да знаят кои зловредни компоненти ще бъдат добавени към един или друг зловреден софтуер и е необходимо време да разработят съответното обновление на антишпионската програма. И все пак, ако сте информирани за наличието на такъв ъпдейт, добре е да го инсталирате без да губите време.

Най-нови вируси добавени в базата данни

Инструкции за премахване на рансъмуер вируса CryptoMix

CryptoMix продължава да тероризира потребителите с новите си  версии CryptoMix е криптиращ зловреден софтуер. Той се появява през пролетта на 2016 и от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-cryptomix/">Още
Вируси Рансъмуер   септември 25, 2017

Премахване на вируса Search.pikatika.com

Браузър-похитителят Search.pikatika.com цели да компрометира вашия Mac и да ви показва реклами Search.pikatika.com се представя за традиционна търсачка, въпреки че е ненадежден браузър-похитител, който се разпространява чрез съмнителни софтуерни пакети.< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-search-pikatika-com/">Още
Браузърни хайджакъри Вируси   септември 25, 2017

Изтрийте адуера Adsupply

Кратък преглед на Adsupply Adsupply е широко известна програма от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b8-%d0%be%d1%82-adsupply/">Още
Адуер Вируси   септември 15, 2017

база данни от AOL паразити

септември 14, 2017

Вирусът Safesurfs.net

Защо използването на Safesurfs.net като търсачка по подразбиране може да е рисковано? < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-safesurfs-net/">Още
септември 14, 2017

Изскачащият вирус Popcash.net

Защо се появяват рекламите на Popcash? Вирусът Popcash може да вгорчи живота ви, защото тази компютърна инфекция е подмолна и почти неоткриваема. И все пак, подходящ инструмент против зловреден софтуер може да открие и премахне адуера Popcash, който ежедневно показва огромно количество уеб реклами на жертвата си . Тези реклами идват от рекламната мрежа Popcash.net и... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b8%d0%b7%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%87%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81-popcash-net/">Още
септември 14, 2017

Реклами от Liveadexchanger.com

Факти, които нашият екип е открил за рекламите на Liveadexchanger: Много от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b8-%d0%be%d1%82-liveadexchanger-com/">Още
септември 13, 2017

Driver Restore

Безопасна програма ли е Driver Restore? Трябва ли да я използваме? < a class="more_link" href="https://virusi.bg/driver-restore/">Още
септември 13, 2017

Вирусът YahLover.worm

Какво се крие зад предупрежденията на YahLover.worm? Когато вирусът< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-yahlover-worm/">Още
септември 12, 2017

Измамата с техническа поддръжка „You Have A ZEUS Virus“

Заплашени сте от вируса Zeus? Предупреждения от тупа на „You Have A ZEUS Virus“ могат да притеснят потребители, които не разбират толкова от технологии и не са наясно, че това е често използвана стратегия, използвана от измамници. Самият вирус Zeus вирееше из нета преди няколко години. Главно опериран посредством троянец. Както може би знаете, последният се смята за... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d1%82%d0%b5%d1%85%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b4%d1%80%d1%8a%d0%b6%d0%ba%d0%b0-you-have-a-zeus-vir/">Още
септември 11, 2017

Вирусът Search.searchytdav.com

Факти, които знаем за браузър-похитителя Search.searchytdav.com  Search.searchytdav.com е потенциално нежелана компютърна програма, разработена от< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-search-searchytdav-com/">Още
септември 11, 2017

Лента с инструменти EasyDirectionsFinder

Лентата с инструменти EasyDirectionsFinder и нейната цел в компютъра Лентата с инструменти EasyDirectionsFinder е легитимен инструмент< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8-easydirectionsfinder/">Още
септември 11, 2017

RevContent

Трябва ли да ни притесняват реклами от RevContent? Рекламите на RevContent започнаха много дискусии по света и най-вероятно можем да намерим поне една подобна тема във всеки технологичен форум. Въпреки това трябва да знаете, че RevContent не е вирус. Това е легитимна мрежа за препоръчано съдържание, която си сътрудничи с добре познати сайтове. Също така е позната ка... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/revcontent/">Още
септември 08, 2017

Вирусът Online.io

Може ли Online.io да предизвика проблеми за операционната система? < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-online-io/">Още
септември 07, 2017

Рансъмуер вирусът Cerber 4.1.6

Поредната не до там изключителна версия на рансъмуера Cerber: вирусът< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-cerber-4-1-6/">Още
септември 06, 2017

Изскачащи реклами MacKeeper

MacKeeper НЕ е надеждно приложение според компютърните потребители.< a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b8%d0%b7%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%87%d0%b0%d1%89%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b8-mackeeper/">Още
септември 05, 2017

Вирусът „Error #268D3“

Как да разпознаете вируса „Error #268D3“? Ако компютърът Ви се инфектира с вируса „Error #268D3“ ще започнете да получавате досадни изскачащи съобщения докато браузвате и ще получавате пренасочвания към Microsoftsupportdesk.com или други мошенически сайтове. Малуерът „Error #268D3“отваря подозрителни сайтове, пълни с логото на Microsoft и тези сайтове незабавно показ... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-error-268d3/">Още
септември 05, 2017

Рансъмуер вирусът Bitpaymer

Вирусът Bit Paymer атакува здравния сектор и иска откуп в размер на 50 Биткойна Рансъмуерът Bitpaymer, известен и като Bit Paymer, е криптиращ вирус, който е забелязан през юли 2017. Той добавя файлово разширение .locked на различните целеви файлове и иска плащането на 50 биткойна за възстановяването на информацията. Месец след появата си, зловредният софтуер старти... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-bitpaymer/">Още
септември 04, 2017

Вирусът NavSmart.info

Мога ли да ползвам NavSmart.info като начална страница? Вирусът NavSmart.info може да изглежда като страхотен инструмент за търсене из мрежата. Всъщност обаче трябва да стоите възможно най-далече от тази търсачка. Според експерти по сигурността програмата трябва да бъде третирана като браузърен хайджакър, защото може да Ви показва променени резултати от търсенията и... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-navsmart-info/">Още
септември 04, 2017

Рансъмуер вирусът Diablo6

Вирусът Diablo6 пуска поредната скам кампания  Вирусът Diablo6 действа като най-новата версия на печално известния рансъмуер Locky. Той кодира данните на компютъра на жертвата, като използва комбинация от RSA-2048 и AES-128 криптографски шифри и добавя файлово разширение .diablo6 на всеки файл. След като процеудрата приключи, информацията става неизползваема. Най-нак... < a class="more_link" href="https://virusi.bg/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%8a%d0%bc%d1%83%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-diablo6/">Още
септември 04, 2017

Firefox-пренасочващ вирус

Основни факти за Пренасочващият Firefox вируса Пренасочващият< a class="more_link" href="https://virusi.bg/firefox-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0%d1%89-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81/">Още

Информацията е обновена на: 2016-10-24

Източник: http://www.2-spyware.com/aol-parasites-removal

Прочети на друг език

Файлове
Софтуер
Сравни
Харесайте ни във Фейсбук