Скамът “Congratulations, you won” започва да притеснява и потребителите на Android

Изскачащото съобщение “Congratulations, you won/Честито! Печелите!” е намерило начин да достигне и до потребителите на Android

Почти невъзможно е да намерите потребител, който не се е сблъсквал с изскачащия прозорец “Congratulations, you won/Честито! Печелите!”, докато сърфира в мрежата. Този стар скам иска да даде на потребителите надежда, че печелят iPhone, iPad, Samsung Galaxy или различни ваучери за подаръци. Обаче, те трябва да направят малка стъпка, за да получат наградата си – да попълнят анкета.

Ако някога сте опитвали да попълвате такъв въпросник, вероятно сте разбрали, че е скам. Никой не дава награди за попълване на анкети. И все пак, компютърните потребители все още лесно се подвеждат от измами като “Congratulations Amazon User,” “You have won(1) Microsoft Gift today” и други подобни, които използват имената на популярни компании.

Тези скам кампании имат няколко цели. На първо място разработчиците генерират приходи от попълването на анкетите. И все пак втората причина е по-важна и по-плашеща – събиране на чувствителна информация за потребителите, като телефонни номера например.

Независимо, че измамниците притесняват потребителите на Windows от години, те вече са успели да стъпят и в устройствата с Android. Изследователите от Symantec съобщават за активно разпространение на злонамерения софтуер “Congratulations, you won” в Сингапур, където потребителите получават фалшиви ваучери за магазините Giant и FairPrice.

“Congratulations, you won” scam started bothering Android users

Зловредният софтуер за Android подмамва потребителите с фалшиви ваучери за магазини за хранителни стоки и игрови конзоли

От отдела за сигурност на Symantec съобщават за нов вирус за Android, който разпространява стария скам “Congratulations, you won”. Засечен като Android.Fakeyouwon, зловредният софтуер проверява IP адреса на засегнатото устройство, за да идентифицира местоположението и да предостави целевия скам.

Изследването докладва, че зловредният софтуер разполага с голяма библиотека от реклами, която съдържа много на брой фалшиви купони от популярни местни магазини. Анализът на сингапурската кампания показва, че измамниците предлагат една от трите награди на потребителите на Android:

  • ваучери на стойност 1000 долара за магазините Fair Price или Giant;
  • игрови конзоли;
  • мобилни телефони.

За да получат наградата обаче, потребителите трябва да попълнят анкета. След като попълнят въпросника, от тях се изисква да въведат информация за контакт, като три имена, имейл адрес или телефон. Предоставянето на лична информация на кибер престъпниците обаче няма да ви донесе желаната награда.

Зловредния софтуер Fakeyouwon може да се представи за легитимно приложение

Проникването на мобилната версия на “Congratulations, you won,” или зловредният софтуер Fakeyouwon почти не се различават от десктоп версията на кибер заплахата. Най-често се появява като легитимно приложение. Интересното е, че тези приложения обикновено не изискват много разрешения, за да не предизвикат подозрения у потребителите.

И все пак, изследователите на зловреден софтуер предупреждават, че това може да е началото на нова ера мобилен скам. Зловредният софтуер може да бъде обновен и да намери начин да подмами потребителите на Android да му предоставят администраторски права.

Затова бихме искали да напомним на потребителите да не теглят приложения от магазини на трети лица, а да се придържат към Google Play Store. Наистина това не гарантира 100% сигурност., но все пак, ако направите малко проучване преди да инсталирате приложението, вероятността да се заразите с Fakeyouwon или друг мобилен зловреден софтуер е значително по-малка.

Освен това, ако попаднете на изскачащ прозорец, който ви поздравява за спечелването на на награда, не се радвайте. Не забравяйте, че никой няма да ви даде най-новия модел iPhone или хиляди долари под формата на ваучери безплатно. Измамниците искат личните ви данни, за да могат да извършват бъдещи престъпления, а вие ще останете с голяма телефонна сметка или други проблеми свързани с поверителността ви.

За автора
Jake Doevan
Jake Doevan - Животът е твърде кратък, за да си губим времето с вируси

Свържете се с Jake Doevan
За компанията Esolutions

Прочети на друг език
Файлове
Софтуер
Сравни